fbpx

Vuoden Mummu 2022 on porilainen omaishoitaja Aila Bärlund, 90

Seuranan järjestämä perinteinen Vuoden Mummun tai Vuoden Papan julkistus tapahtuu tuttuun tapaan Sulon päivänä 13.2.

Kaikki 149 saamaamme ehdokasta olisivat ansainneet voittajan tittelin – suuren sydämen tarinoita omilta lapsilta, lapsenlapsilta, kälyiltä, miniöiltä ja ex-miniöiltä. Tarinoita täynnä tunteita ja arvostusta omaa senioria kohtaan.

Vuoden Mummu 2022 on porilainen omaishoitaja Aila Bärlund, 90

Aila Bärlundin ilmoitti Vuoden Mummu 2022 -tunnustukseen Ailan lapsenlapsi Maija Raitokari. Maija herkistyi ilmoittamaan oman rakkaan mummunsa mukaan tähän tunnustukseen sairastuttuaan itse ja toipuessaan sairaudesta Maija halusi järjestää mummulleen jotain piristystä sekä näyttää koko suvun arvostuksen mummulle, joka rakastaa ja välittää niin muistisairaasta aviomiehestään kuin lapsistaan ja lapsenlapsistaan ja lapsenlapsenlapsistaan.

Ailan lapsenlapsi Maija kertoo mummustaan seuraavasti:

”Minun mummuni on maailman paras ja arvostan häntä niin suuresti, olen aina katsonut ja tulen aina katsomaan häntä ylöspäin. Hän on kasvattanut neljä lasta ja nykyään hänellä onkin omien lasten lisäksi 9 lastenlasta sekä 2 lapsenlapsenlasta. Eli porukkaa on paljon, mutta silti mummu muistaa aina kaikkien synttärit ja nimpparit ja muut tärkeät virstanpylväät. Mummu ei ikinä valita ja tiedän, että hänellä on tällä hetkellä vaikeaa pappani kanssa. Papallani on muistisairaus ja mummuni toimii käytännössä omaishoitajana – mummu ei halua, että pappa joutuu pois kotoa. Kun pappa menetti ajokortin, hyppäsi mummu vajaa 90-vuotiaana autonrattiin vuosikymmenten tauon jälkeen, tämä kertoo sekin jotain hänen periksiantamattomuudestaan. Mummu jaksaa olla positiivinen ja aina ilahtuu nähdessään jälkeläisiään. Yritän mummua (ja pappaa) auttaa kotitöissä parhaani mukaan. Mummu on niin vaatimaton eikä tee itsestään mitään numeroa, joten olisi maailman hienointa palkita hänet tällä tavoin kiitoksena kaikesta mitä hän on tehnyt meidän koko suuren suvun eteen. Aivan ihanaa, että tällainen kilpailu järjestetään, onnea vaikeaan valintaan!

”Mää niin rakastan mun lapsia ja lapsenlapsia, ne kaikki käyvät täällä ja eivät jätä minua.” Näin kiitteli Vuoden Mummu Aila voitosta kuultuaan.

Perustelut raatimme, Eino Grön, Maiju Hannolin ja Mirka Saarinen, valinnalle Vuoden Mummuksi:

”Ensinnäkin Maija, lapsenlapsi, kirjoitti niin kauniisti mummustaan. Lämpö ja rakkaus välittyi ruudun välityksellä. Tarinaan oli helppo lähteä mukaan. Toisekseen Ailan muistisairaan miehen omaishoitajuus nosti arvostuksemme. Muistisairaus koskettaa meitäkin henkilökohtaisesti perheissämme, ja tiedämme kokemuksesta, että se on täyttä työtä, ilman lomia, ja vieläpä 90-vuotiaalle todellakin rankkaa. Ailakin viettää unettomia öitä miehen valvoessa, ja se on todella kuluttavaa. Samalla myös ihana humoristinen tarina Ailan tarttumisesta auton rattiin lähes 90-vuotiaana sai sydämemme sulamaan.”

Palkinnoksi Vuoden Mummulle on ilo ojentaa kukkakimpun ja diplomin lisäksi Seuranan 3 kuukauden säännölliset vanhusseuratapaamiset, aina saman tutun eläkeikäisen Seuralaisen toimesta. Näin Seuralainen pitää papalle seuraa viikoittain, jotta Aila pääsee rauhassa kauppaan tai vaikkapa ottamaan päiväunet. Me mm. ulkoilemme, rupattelemme, laulamme ja katsomme valokuvia papan kanssa ilomielin. Tämän palkinnon lahjoittaa Vuoden Mummulle lahjaksi vastuullinen yritys, Eezy Kevytyrittäjät.

Vuoden Mummun ja Papan taustatietoja: 149 ehdokasta Vuoden Mummuksi tai Vuoden Papaksi 2022! Kyseessä siis koko Suomen mummu tai pappa

Tunnustuksen järjestää Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu, valtakunnallinen Seurana Oy. Seuranan missio on onnellinen vanhuus ja tällä tunnustuksella tavoitteemme on lisätä onnellista vanhuutta ja vanhustan arvostamista. Sitä kaikki Suomen 400 000 yksinäisyyttä kokevaa vanhusta ansaitsevat. Saamamme ehdokasmäärä 149 ehdokasta osoittaa tarpeen tällaiselle tunnustukselle, toteaa Vuoden Mummun tai Vuoden Papan tunnustuksen järjestäjä Mirka Saarinen Seuranasta.

Valinta tapahtuu Seuranalle tärkeänä päivänä, 13.2. Se on Sulon nimipäivä ja Seurana on käynnistynyt perustajansa Mirka Saarisen omakohtaisesta tarpeesta löytää seuraa Sulo-papalleen hoivakodin arkea piristyttämään ja yksinäisyyden tunnetta vähentämään. Näin kunnioitetaan iki-ihanaa Sulo-pappaa myös.

”Missiomme onnellinen vanhuus haluaa nostaa esiin positiivisia vanhusuutisia ja nostaa vanhuuden mainetta ja arvostusta yhteiskunnassamme, jossa senioreiden määrä kasvaa voimakkaasti. Meitä kaikkia tarvitaan senioreista huolehtimisessa, ihan perhetasolta kolmanteen, yksityiseen ja julkiseen sektoriin asti. Haluamme osoittaa, että kaikki voivat tehdä onnellista vanhuutta, niin pienillä kuin isommillakin teoilla”, toteaa Saarinen.

Seurana Oy on Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys, missiona Onnellinen vanhuus. Yritys on perustettu, kun Mirka Saarinen etsi vastaavaa palvelua isoisälleen hoivakodin arkea piristyttämään, sitä löytämättä. Positiivinen kehämme sisältää tyytyväisen vanhuksen, tyytyväiset omaisensa sekä eläkeikäiset Seuralaisemme, jotka saavat tehdä merkityksellistä keikkatyötä ja varautua itse toiminnalliseen vanhuuteen. Autamme niin vanhuksia, mutta myös puolisoa ja omaisia, jotka usein tekevät kaikkensa vanhempiensa tai puolisonsa eteen, keskellä työ- ja ruuhkavuosien kiireitä. Haluamme tasapainottaa työssä olevien työ- ja perhe-elämän arkea tekemällä hyvää arkea kiireettä vanhuksilleen. Toimimme valtakunnallisesti. Meillä on aikaa. www.seurana.fi

Raatimme Maiju Hannolin, bloggaaja Pinkit Korkokengät sekä legendaarinen Eino Grön ja Mirka Saarinen, Seurana Oy valitsivat joukosta 14 finalistia. Tänä vuonna erikoisuutena oli, että ehdokkaiden keski-ikä oli selkeästi alhaisin. Nuorin ehdokas on 54 vuotta, ja moni ehdokkaista oli noin 60-vuotiaita.

Finalistit ovat:

Tauno, 82, Laitila
Aila, 86, Pori
Eeva, 75, Loppi
Pentti, 86, Kempele
Aila 90, Pori
Laila, 78, Reisjärvi
Kirsti, 92, Laihia
Seija, 71, Pori
Kirsi, 77, Evijärvi
Maarit, 65, Kuusamo
Irma, 63, Harjavalta
Jaana, 54, Rovaniemi
Pirkko-Liisa, 81, Jyväskylä
Riitta, 73, Siuntio

Lisätietoja ja Vuoden Mummun haastattelupyynnöt: 

Mirka Saarinen
toimitusjohtaja, perustaja
Seurana Oy
040 555 3235
mirka.saarinen@seurana.fi

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti