fbpx

Milloin on aika hankkia seuraa vanhemmalle?

Mistä tiedän, että vanhempani tarvitsevat seuraa ja ulkopuolista apua arjen sujumiseksi, toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja yksinäisyyden tunteen välttämiseksi?

Monien meistä vanhemmat ja isovanhemmat pärjäävät hienosti kotonaan loppuun asti, pystyvät huolehtimaan itsestään ja arjen asioista, toimintakyky ja henkinen kapasiteetti hyvänä pysyen. Siinä sitä on tavoitetta meille kaikille.

Osa vanhuksistamme puolestaan pärjää arjessaan pikkuavulla, kauppa-asiointikuljetuksesta pankkiasioiden satunnaiseen hoitoon ja pientä apua, missä me sukulaiset mielellämme avustamme.

Sitten on vanhusläheisemme, joiden toimintakykyä ja kuntoa alentavat fyysiset tai neurologiset sairaudet, ja avunsaanti on välttämätöntä. Koska me läheiset tiedämme, että nyt on hetki tilata apua kotiin ja helpottaa sitä kautta tietenkin vanhuksen mutta myös omaa taakkaa ruuhkavuosien kiireissä ja pienessä apuverkostossa? Mitä aikaisemmin apua hankimme, sitä paremmin varmistamme vanhuksemme toimintakyvyn ylläpitoa.

Nämä merkit rohkaisevat kohti seuran ja avun hankkimista vanhukselle kotiin:

  1. Yksinäisyyden tunne. Kun vanhus kertoo, että päivät ovat yksinäisiä, tai hän soittelee sinulle usein töihin yksinäisyyden tunteen vallitessa. Läheiset ystävät ovat joko poismenneet tai siinä kunnossa, että kyläily ei enää onnistu. Juttuseura on vähäistä.
  2. Kun toimintakyky ja liikkuminen ovat heikentymässä. Mitä aikaisemmin vanhemmallasi on aktiivinen kaveri, joka vie ulos, asioille, harrastuksiin, lounaalle – sitä kauemmin toimintakyky pysyy hyvänä. Lihakset tarvitsevat liikettä, aivot raikasta happea sekä mielekkäitä kokemuksia. Jos yksin ei uskalla tai halua lähteä ulos, sitä kannattaa aktivoida seuran avulla.
  3. Kun ruoka ei maistu, ja jääkaapista katoavat vain herkut. Seniorit kaipaavat hyvää ja laadukasta ruokaa, proteiinia ja hyviä rasvoja fyysisen ja henkisen kunnon hyväksi. Jos ruokahalu katoaa, ja ruokailu koostuu kahvista ja pullasta, kannattaa siihen tarttua pian. Mitä jos äidin luona kävisikin mukava tuttu seura, ja rupattelun lomassa tehdään lempiruokaa ja varmistetaan sosiaalinen hyvä ruokahetki? Päälle ulkoilu ja päiväkahvi ja päivän rutiini on erinomainen – sosiaalisuus, ulkoilu ja ruokailuaktiviteetti olisivat kunnossa.
  4. Kun on havaittavissa masennusta. Mikäli se johtuu yksinäisestä arjesta ja merkityksellisyyden tunteen puuttumisesta, luotettava säännöllinen kotona käyvä seura eli uusi ystävä tuo sisältöä arkeen.

Avun hankkimisessa ei kannata syyllistää itseään ja miettiä, miksi en lapsena pysty näistä asioista huolehtimaan. Me lapset olemme töissä, huolehdimme omista lapsistamme ja arjen kiireet vievät meitäkin. Uusi ystävä tuo sitä paitsi täysin uutta energiaa läheisellesi.

Jos avun hankkiminen kotiin kiinnostaa, mutta maksupuoli pelottaa, kannattaa kysyä apua esimerkiksi kotitalousvähennyksen -60% hyödyntämiseen, ideointiin maksujen jakamisesta vanhemman ja itsesi tai sisarustesi kesken, seuran hankkimista yhteiseksi joulu-, syntymäpäivä- ja äitienpäivä- tai isänpäivälahjaksi. Autamme ilomielin näiden eri vaihtoehtojen laskemisen kanssa.

”Voi kun olisimme osanneet tilata tämän palvelun jo aikaisemmin. Tästä on niin paljon iloa meille lapsille, kun tiedämme, että äidillä mukava tuttu uusi ystävä luonaan, ruokailu varmistuu ja uloskin pääsee. Äidin kunto on parantunut maittavan ruuan, ulkoilun ja henkisen hyvinvoinnin myötä.”

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti