fbpx

9 vinkkiä, miten rauhoittaa sodan kokeneiden vanhusten huolta Ukrainan tilanteesta

Monet ikääntyneet ovat huolestuneet suuresti Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. He ovat sitä ikäluokkaa, että ovat itse kokeneet sodan – joko lapsena, nuorena, kotirintamalla olleena naisena tai rintamalla palvelleena sotaveteraanina ja lottana. Heitä saamme kiittää Suomen itsenäisyydestä. 

Moni heistä on nyt muistisairas ja asioiden ja aikajanojen hahmottaminen saattaa olla vaikeaa. Ja ei-muistisairaskin voi elää uutisoinnista voimakasta tunnetta lapsuudesta kummuten. Hoivakodin aulassa päällä olevasta tai oman kodin taustaäänenä olevasta televisiosta satunnaisesti kuuluneet puheet sodasta, Venäjästä, hyökkäyksestä herättävät muistoja, ahdistusta ja hämmentävät, kun vuosikymmenet menevät sekaisin, ja on vaikea käsittää, mistä on kyse. 

Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu Seurana on jo ohjeistanut niin 170 vanhusseuratyötä tekevää Seuralaistaan sekä asiakkaidensa omaisia, miten rauhoitella vanhuksia. ”Saimme jo eilen ensimmäiset vinkkipyyntömme, kun vanhusasiakkaamme olivat nostaneet esiin huolensa niin Ukrainasta, sodan uhkasta Suomessa kuin Venäjän arvaamattomuudesta. Halusimme varmistaa heti, että vanhusten ei tarvitse jäädä asian kanssa yksin ja kehotammekin nyt kaikkia vanhusten läheisiä kuuntelemaan ja olemaan läsnä, mikäli asiat mietityttävät ja muistot heräävät. Täytyy muistaa, että he eivät iäkkäinä ja muistisairaina välttämättä pysty sisäistämään asiaa tai kertomaan huolestaan oikeilla sanoilla. Siksi läsnäolo ja kiireetön kuuntelu on tärkeää”, toteaa Seuranan toimitusjohtaja Mirka Saarinen.

Tässä vinkkimme omaisille, läheisille ja vanhusten kanssa työskenteleville: 

Miten voimme käsitellä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan senioreidemme kanssa, mikäli asia tulee puheeksi ja aiheuttaa huolta asiakkaan mielessä:

1.     Ei jätetä vanhusta yksin ajatustensa ja muistojen kanssa

2.     Ei itse aloiteta keskustelua kriisiuutisesta, mikäli seniori ei ole tietoinen asiasta eikä halua siitä puhua

3.     Annetaan seniorille aika ja mahdollisuus kertoa tuntemuksistaan

4.     Kuunnellaan, ollaan läsnä, rauhoitellaan – kiireettä

5.     Luodaan toiveikkuutta

6.     Kerrotaan, että uutisointi ei koske Suomen 1939-1945 tapahtumia, mikäli muistisairas yhdistää uutisoinnin voimakkaasti sotavuosiimme

7.     Silitellään, kosketuksella on rauhoittava voima

8.     Vältetään dramatisointia

9.     Ohjataan keskustelua ennen vanhuksen luota lähtemistä positiivisiin muihin aiheisiin, vaikkapa musiikin, valokuvien tai vaikkapa lukemisen avulla. 

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti