Hoitotahto – turvaa tahtosi toteutuminen

Voit ladata hoitotahto-lomakkeen alta

Lomakkeen lataaminen onnistuu helposti. Syötä vain nimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin, niin lähetäämme lomakkeen sinulle saman tien. Ladatessasi hoitotahdon tekemiseen käytettävän lomakkeen, liityt myös Seuranan uutiskirje-listalle. Lähetämme sinulle 1 – 2 sähköpostia per kuukausi, kertoen ajankohtaisista asioista onnelliseen vanhuuteen liittyen.Hoitotahto – miten turvaan tahtoni toteutumisen sairastuessani?

Kuka asioista päättää, jos ei itse enää pysty? Miten turvata oma tulevaisuus ja varmistaa oman tahdon toteutuminen?

Kuinka moni tunnistaa sanan hoitotahto? Kuinka moni on sellaisen tehnyt? Tiedätkö, onko vanhemmillasi se laadittuna? Entä isovanhemmillasi? Tai appivanhemmillasi?

Mikäli hoitotahto ei ole tuttu juttu tai sitä ei ole vielä tehty, lue tämä opas ja käy se läpi perheenjäsentesi kanssa. Se on hyvä tehdä jo nuorena – elämä kun voi muuttua nopeasti. Kaikille yli 50-vuotiaille se olisi välttämätön, koska sairaudet ja muut elämäntilanteet voivat yllättää ja silloin ei välttämättä ole energiaa tai aikaa hoitotahtoa enää tehdä.

Erittäin hyödyllinen hoitotahto on omaiselle ja edunvalvojalle. Jos sairaus tulee yllättäen, vaikkapa kaatumisen yhteydessä tulevan päävamman merkeissä, omainen ei tiedä mitä rakas läheinen tahtoo. Näistä asioista tulee harvoin juteltua arjen rutiinien merkeissä. Hoitotahdossa toivomukset ovat selkeästi omaisen työkaluna, kun neuvotellaan läheisen hoidosta vanhuksen ja hoitoammattilaisten kanssa.

Hoitotahto lisää elämänlaatua

Kun arjessa huomioidaan niitä pieniä toiveita vaikkapa pukeutumiseen, kahvikermaan, lempitaulun sijaintiin tai musiikinkuunteluun liittyen, tuodaan iloa ja merkityksellisyyttä hoidettavan elämään. Kun omaiset haluavat hemmotella rakastaan, on heidän hyvä tietää asiat, jotka tuovat iloa. Tai jos ostetaan vanhuksille seuraa ja virkistystä tuovia palveluita, hoitotahto tuo palvelunantajallekin lisätietoa, miten tämä voi palvella vanhusta mahdollisimman hyvin ja lisätä täten onnellista vanhuutta.

Mikä on hoitotahto?

Hoitotahto on kirjallinen dokumentti, jossa henkilö antaa omaan hoitoonsa liittyviä määräyksiä ja toiveita siltä varalta, ettei hän itse kykene enää itsemääräämisoikeutta käyttämään. Tällainen tilanne voi tulla vaikkapa muisti- tai jonkun muun vakavan sairauden, onnettomuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Hoitotahto voi sisältää eritasoisia tahdonilmauksia: elvyttämisestä ja teho-hoidosta pehmeämpiin, elämänlaatua ylläpitäviin hoivatoiveisiin aina lempiruuasta kauneudenhoitorutiineihin. Jälkimmäiset mukana ollessa voidaankin puhua hoito- ja elämänlaatu-testamentista.

Lataa hoitotahto-lomake

Hoitotahdon säilyttäminen

Hoitotahto suositellaan säilytettävän tärkeiden asiakirjojen (kuten testamentti ja edunvalvontavaltuutus) kanssa samassa paikassa. Hoitotahdosta ja sen sijainnista siitä on hyvä kertoa läheisille ja omalle lääkärille. Myös vaikkapa lompakossa voi olla hoitotahtokortti, jossa ilmaistaan tahdon löytyminen. Hoitotahdon voi kirjata myös Omakantaan, sähköiseen arkistoon, www.omakanta.fi.

Hoitotahto voi olla vapaamuotoinen tai jotain olemassa olevaa pohjaa hyödyntävä. Tällä sivulla on ladattavissa laatimamme hoitotahtomalli, missä huomioidaan myös elämänlaatua tuovat toiveet.

Tekemämme hoitotahtomalle ei ole pelkkä hoitotahto, vaan sisältää myös muuta tärkeää tietoa läheisillesi mm. asioidesi hoidosta sekä toiveistasi, sitten kun sinua ei enää ole.

Kiitos teille, jotka autatte näiden toteutumisessa.

Lataa hoitotahto-lomake alta

Lataaminen onnistuu helposti, syötä vain nimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin, niin lähetäämme lomakkeen sinulle saman tien sähköpostilla. Ladatessasi hoitotahdon tekemiseen käytettävän lomakkeen, liityt samalla Seuranan uutiskirje-listalle. Lähetämme sinulle 1 – 2 sähköpostia per kuukausi, kertoen ajankohtaisista asioista onnelliseen vanhuuteen liittyen.Kysy lisää:

Mirka Saarinen
040 555 3235
[email protected]

TIETOA SEURANASTA

Seurana on Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu, jonka tarkoituksena on tarjota vertaistuellista seuraa yksinäisille vanhuksille.

TILAA UUTISKIRJESEURANA OY

Myynti: 050 546 1230 (arkisin 9-16)

040 555 3235
[email protected]
Heikkiläntie 7 A, 00210 Helsinki
Y-tunnus: 2797210-9

SEURANA SOMESSA
#onnellinenvanhuus

Sivuston toteutus ja ylläpito: Sisältö Miikka