fbpx

Hoitotahto

Onko hoitotahto sinulle tuttu? Tai joko sinulla on hoitotahto? Tiedätkö, onko läheisellä vanhuksellasi? Silloin tällöin asiakkaidemme omaisten kanssa tulee keskustelua hoitotahdosta, etenkin jos vanhus on joutunut äkillisesti sairaalaan. Kuka päättää asioista ja miten turvataan hyvä hoito? Tiedetäänkö toiveet, mitkä lisäävät vanhuksen elämänlaatua?

Jos vanhuksella on hoitotahto, ja siinä vaikkapa laadullisena toiveena päivittäinen runohetki tai musiikin kuuntelu, me toteutamme sen työssämme onnellisen vanhuuden lisäämiseksi.

Hoitotahdosta hyötyy sekä itse hoidettava mutta myös läheinen asioiden hoitaja. Jos hoitoon päädytään yllättäen vaikkapa kaatumisen merkeissä, ei läheinen välttämättä tiedä hoidettavan toiveita, koska eihän niistä ole tullut juteltua arjen rutiinien yhteydessä. Hoitotahto onkin omaisen työkalu läheisen hoidossa hoitoalan ammattilaisten ja muiden palveluntuottajien kanssa.

Mikä on hoitotahto?

Hoitotahto on kirjallinen dokumentti, jossa henkilö antaa omaan hoitoonsa liittyviä määräyksiä ja toiveita, siltä varalta, ettei hän itse kykene enää itsemääräämisoikeuttaan käyttämään. Tällainen tilanne voi tulla vaikkapa muisti- tai jonkun muun vakavan sairauden, onnettomuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Hoitotahto voi sisältää eritasoisia tahdonilmauksia: aina elvyttämisestä ja tehohoidosta pehmeämpiin, elämänlaatua korostaviin yksilöllisiin, elämänlaatua ylläpitäviin hoivatoiveisiin aina lempiruuasta kauneudenhoitorutiineihin. Jälkimmäiset mukana ollessa voidaankin puhua hoito- ja elämänlaatutestamentista.

Hoitotahdon säilyttäminen

Hoitotahto suositellaan säilytettävän tärkeiden asiakirjojen, kuten testamentti, edunvalvontavaltuutus jne, kanssa samassa paikassa, ja siitä on hyvä kertoa läheisille ja omalle lääkärille, kuten myös sen sijaintikin. Myös vaikkapa lompakossa voi olla hoitotahtokortti, jossa ilmaistaan tahdon löytyminen. Hoitotahdon voi kirjata myös omakantaan, sähköiseen arkistoon, www.omakanta.fi.

Hoitotahto ei ole vain vanhojen ihmisten asia, ihan kenelle tahansa meistä voi käydä äkillisesti jotain, ja olisi hyvä, että toiveemme olisi ylös kirjattuna. Joko siis sinulla sellainen on? Ja jos ei, kaipaatteko vinkkiä sen tekemiseen? Lataa Seuranan hoitotahto-pohja täältä >

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti