Blogi

Tekemistä ikäihmisen käsille – itsetehty kangaslabyrintti

Hei! Täällä kirjoittelee Wiliina, Seuranan harjoittelija. Tänään kerron ikäihmisen hyvinvoinnista ja ilahduttamisesta hieman eri näkökulmasta kuin yleensä. Tarjolla on nimittäin vinkki, joka tarjoaa tekemistä käsille!

Kangaslabyrintti on nimensä mukaisesti kankaaseen ommeltu kulkureitti, eli labyrintti. Ideana on liikuttaa sisällä olevaa helmeä tai marmorinkuulaa labyrintin toisesta päästä toiseen päähän.

Kangaslabyrintti.jpg

Labyrintti antaa käsille tekemistä ja toimii erityisesti, jos on muutenkin tapana hypistellä käsillä jotakin. Hypistely voi myös auttaa pysymään rauhallisena ja keskittymään. Labyrintti sopii muistisairaille, mutta näitä haluavat pyöritellä käsissään niin lapset kuin aikuiset. Kokeile vaikka, näihin jää suorastaan koukkuun!

Kangaslabyrintti hellii niin tunto- kuin näköaistia, kun materiaalin valitsee mieleiseksi. Kankaana voi käyttää lähes mitä vain, mikä käsissä tuntuu mukavalta. Itse tekemääni valitsin liilan Pihakukkaset-kankaan. Lisäksi ompelin molempiin kulmiin kukkanapit merkkaamaan kulkureitin alkua ja loppua.

Seuranan Mirka ihastui tähän kangaslabyrinttiin heti. ”Niin monessa hoivakodissa näkee ihania mummoja ja pappoja hypistelemässä pöytäliinaa, peiton kulmaa, serviettiä”, Mirka kuvailee. ”Tuolle hypistelylle on niin monta luonnollista syytä. Moni nainen on tottunut touhuamaan kotona ja siksi kaipaa aktiviteettia käsille myös hoivakodissa, kunnosta riippumatta. Tämä suloinen hypistely rauhoittaa ja antaa aktiviteettia esimerkiksi muistisairaalle tai Parkinsonia sairastavalle. Tämä on loistava keino ilahduttaa vanhusta ja vähentää yksinäisyyden tunnetta, kun käsillä on mukavaa puuhasteltavaa.”

Ohjeen kangaslabyrinttiin löydät esimerkiksi valloittavan Lauran Hääräämö-blogista seuraavan linkin takaa: https://www.haaraamo.fi/2017/04/kangaslabyrintti-fabric-marble-maze-video.html.

Tekemistä ja iloa kesäpäiviin!

Toivottaa Wiliina 🙂

wiliina

Sinustako seuraa sydämellä?

Seuranan avoin tilaisuus Seuralaisen työstä keskiviikkona 6.6.2018 kello 15-16.30 Ruoholahdessa! Ilmoittaudu mukaan, jos olet hyväkuntoinen eläkeläinen ja keikkatyö upeiden vanhusten parissa kiinnostaa.

Hei, oletko eläkeläinen, joka haluaa vielä tehdä merkityksellistä työtä ihanien vanhusten parissa? Haluatko tehdä osa-aikaisesti työtä ja nauttia hyvän seuran antamisesta ja vanhukselle ilon tuottamisesta? Haluatko lisätä onnellista vanhuutta ja vähentää vanhusyksinäisyyttä?

Seurana Oy tuottaa seuraa sekä hyvinvointia vanhuksille niin omaan kuin hoivakotiin. Yrityksen idea sai alkunsa, kun sen perustaja Mirka Saarinen etsi palvelua isoisälleen hoivakotiin sitä löytämättä. Mirka halusi tuottaa merkityksellisyyden mahdollisimman monelle vanhukselle seuranpidon merkeissä, säännöllisesti, luotettavasti sekä omaiselle iloa tuoden. Meillä on aikaa. Seuralaisemme, eli säännöllistä seuraa tarjoavat työntekijämme ovat eläkeläisiä – ja myös heidän hyvinvointinsa kasvaa, kun saavat tehdä hyviä asioita vanhuksille, työstään nauttien.

Etsimme uusia, hyväkuntoisia eläkeiän saavuttaneita Seuralaisia pk-seudulla seuraksi ja virkistykseksi kotona ja hoivakodissa asuville vanhuksille. Edellytämme sinulta

 • Suuri sydän ja terve maalaisjärki ja tunneäly
 • Iloinen mieli ja huumorintaju
 • Valmius ja intohimo kohdata vanhus kiireettömästi ja merkityksellisen hetken tarjoten
 • Rehellisyys, täsmällisyys ja luotettavuus
 • Sitoutunut ote, halu olla vanhuksen säännöllinen ystävä. Sitoudut käymään samaan aikaan viikoittain vanhuksen luona – teistä tulee ystäviä. Tai tunnet, että hän on yhtä läheinen kuin äitisi, isäsi tai kummivanhempasi sinulle.
 • Kiinnostus tehdä muutamia viikkotunteja säännöllisesti saman tutuksi tulevan vanhuksen/vanhusten luona
 • Halu rakentaa pitkä ja kestävä ystävyyssuhde vanhuksen kanssa
 • Hyvät sosiaaliset taidot niin vanhuksen kuin hänen omaistensa kanssa toimimiseen
 • Halua ulkoilla, lukea, kahvitella, kuunnella, katsella valokuvia, muistella
 • Kykyä käyttää sähköpostiohjelmaa ja puhelinta kommunikointiin sujuvasti.

Tervetuloa tapamaan Seurana Oy:n henkilökuntaa ke 6.6.2018 klo 15-16.30 ja kuulemaan lisää tästä antoisasta muutama tunti per viikko työstä vanhuksen kotona tai hoivakodissa. Paikkana Ravintola Tähti, Theron Catering, Porkkalankatu 22, 00180 Helsinki.

”Tuntuu kuin menisin tapaamaan omaa äitiäni, kun menen Helvin luokse.”

Leena, Seuralaisemme vuodesta 2017

–        Valitse sinulle sopiva viikkotuntimäärä
–        Valitse sinulle sopiva asiakkaiden sijainti
–        Käytä hyödyksesi hyvää sydäntäsi ja haluasi tehdä hyviä asioita ihanille vanhuksille
–        Me koulutamme tehtävään SeuralaisOhjelmassa
–        Mukava lisätulo eläkkeen päälle
–        Nauti kivoista tapaamisista myös muiden Seuralaistemme kanssa
–        Rakenna yhdessä kanssamme positiviista työyhteisöä, vanhuksia kunnioittaen

Tervetuloa!

Tuo mukanasi vapaamuotoinen hakemuksesi, missä kerrot itsestäsi sekä mainitset, kuka sinua suosittelisi juuri tähän merkitykselliseen tehtävään.

Lisätietoja Seuralaisemme arjesta saat mm. ihanan Seuralaisemme Leenamme blogista.

Ilmoittaudu 4.6.2018 mennessä täällä, jotta osaamme varautua oikeaan tuolimäärään. Voit ilmoittautua myös suoraan Mirkalle: Mirka.Saarinen@seurana.fi

Meillä on aikaa.

Growth hacker – tule meille töihin!

Haluatko olla mukana rakentamassa ainutlaatuista onnellisen vanhuuden palveluyritystä? Seurana Oy keskittyy oleelliseen, tuoden seuraa sekä hyvinvointia vanhuksille niin omaan kuin hoivakotiin. Yrityksen idea syntyi, kun sen perustaja Mirka Saarinen etsi palvelua isoisälleen hoivakotiin sitä löytämättä. Mirka haluaa tuottaa merkityksellisyyden mahdollisimman monelle vanhukselle seuranpidon merkeissä, säännöllisesti, luotettavasti sekä myös omaiselle iloa tuoden. Meillä on aikaa.

Seuralaisemme, eli säännöllistä seuraa tarjoavat työntekijämme ovat eläkeläisiä. Myös heidän hyvinvointinsa kasvaa, kun saavat tehdä hyviä asioita vanhuksille, ja ennaltaehkäistä siten omaa yksinäisyyden tunnetta.

Haemme mukaan Growth Hackeria vastaamaan Seuranan kasvusta. Ideaalilla hakijalla on halu tehdä merkityksellisiä työtehtäviä uudenlaisessa vanhusten hyvinvointipalvelussa. Saat paljon vastuuta ja näet konkreettisesti työsi tulokset ensimmäisestä päivästä alkaen. Arvostamme myynnillistä ja itsenäistä otetta työhön sekä raikkaita ideoita.

Tavoitteet ja edellytykset työtehtävään:

 • Kehittää Seuranan myyntiä digitaalisissa kanavissa hyödyntäen mm. markkinoinnin automaatiota ja hakukoneoptimointia
 • Markkinoinnin tuottavuuden ymmärtäminen ja myynnin kasvattaminen markkinointitoimenpiteiden avulla
 • Asiakaskokemuksen kehittäminen saadun palautteen perusteella
 • Analytiikka, tuloksien seuranta, raportointi ja toiminnan kehittäminen niiden pohjalta

Ominaisuudet työtehtävään:
– Tavoitteellinen
– Analyyttinen
– Idearikas
– Startup –henki, halu voittaa haasteet ja kehittää ja oppia uutta
– Digitaalisen markkinoinnin kokonaisuuden ymmärtäminen ja optimointitaidot
– Inbound-markkinoinnin ymmärtäminen- Takana 1-3 vuotta työelämää – edessä huikeasti intoa, halua tehdä uutta ja nauttia työn tuloksista

Tarjoamme sinulle pienen ja pippurisen yrityksen, jonka missiona on onnellinen vanhuus. Jotta sen saavutamme, kasvatamme yhdessä kanssasi yritystä kohti valtakunnallista vanhushyvinvoinnin edelläkävijätoimijan asemaa. Työtehtävässä sinulla on todellakin mahdollisuus vaikuttaa toimintaamme, kasvuun ja olla mukana luomassa upea sydämellinen yrityskulttuuri. Tarjoamme avainroolia kasvumme takaamiseen ja mahdollisuuden olla mukana Seuranan tarinassa alkuaskelista asti. Palkkaus muodostuu kiinteästä kuukausipalkasta sekä yrityksen osakeohjelmasta.

Laitathan hakemuksen viimeistään 5.6.2018.

mirka.saarinen@seurana.fi

Työtehtävä täytetään sopivan kandidaatin löydyttyä.

Vapaahetkien ja huumorin merkitys omaishoitajalle

Kirjoittajana Seuranan työharjoittelija, tradenomiksi opiskeleva Wiltsu.

“Kun olen luvannut tuota toista katsella myötä- ja vastamäessä, niin kai minä katselen vastamäessäkin”, toteaa Sirpa-Liisa Kuittinen Alzheimeria sairastavan miehensä omaishoidosta Kodin Kuvalehdessä (19.4.2018). Anna Pihlajaniemen kirjoittamassa artikkelissa kuvaillaan omaishoitajan arkea, joka ei ole helppoa – mutta joka on täynnä rakkautta.

Lain mukaan omaishoitajalla on oikeus kahteen tai kolmeen vapaapäivään kuukaudessa hoidon sitovuudesta riippuen. Aika harva varmaan nyökkäilisi hyväksyvästi, jos työelämässä työnantaja ehdottaisi kahta tai kolmea vapaapäivää kuukaudessa.

Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toiminnanjohtaja Marja Ruotsalainen kertoo artikkelissa, että syyt omaishoitoon löytyvät niin rakkaudesta, velvollisuudesta kuin inhimillisyydestä.  Suurimmiksi ongelmikseen omaishoitajat puolestaan kokevat työn yksinäisyyden ja kuormittavuuden. Monista ongelmista pitää selviytyä yksin, mutta vapaahetket, apukädet ja huumori auttavat jaksamaan.

Seurana toimii sydämellä ja lämmöllä – mutta myös reippaalla huumorimielellä. Täällä Seuranalla harjoittelussa ollessani olen oppinut paljon. Yksi asioista, mikä on yllättänyt, on se, kuinka tehokkaasti voikaan huumori, nauru ja ilo toimia erityisesti silloin, kun toimitaan muistisairaiden vanhusten kanssa.

Omassa kodissa pitkään oltua ulos meneminen saatetaan kokea pelottavana. Vanhus saadaan monesti kuitenkin innostettua ulkoilemaan reippaalla huumorimielellä. Hän saattaa kuulemma myös todeta ulkoilun lomassa alun vastahakoisuuden vastapainoksi pontevasti:

”Onpa mukavaa, kuinka me ei aiemmin lähdetty tänne!”

Vaikka avioliitto perustuu parin lupaukselle osoittaa uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastamäessä, uskon, että tosirakkautta on muistaa myös itsensä, erityisesti siellä vastamäessä.

Omaishoitaja ei välttämättä osaa itse jättää itselleen tarpeeksi omaa aikaa.

Jos lähipiirissäsi on omaishoitaja, voisiko seuraava lahjasi hänelle olla viikoittainen vapaahetki?

wiliina.jpg

Mukavaa viikkoa toivottelee,

Wiliina

 

Mitä Seuranan vanhusten perheenjäsenet arvostavat palveluissamme?

Kukapa ei haluaisi vanhusläheiselleen onnellista vanhuutta, merkityksellisyyttä ja virkistäviä hetkiä arkeen? Minä saan olla onnellinen ja nautin Seuralaistemme kanssa päivittäin ihanista omaisista, jotka välittävät suvun vanhimmista ja haluavat kaikilla tavoin heidän päivistään hyviä, silloinkin kun eivät itse ehdi arkiaikaan paikalle.

Kasasin palautteiden mukaan TOP5 -asiat, mistä saamme eniten palautetta asiakkailtamme. Mikähän sinua ilahduttaisi eniten omien vanhusläheisten kanssa?

 

 1.  Te teette työtä sydän mukana.

Tämä palaute lämmittää niin paljon. Ihanaa, jos se meidän tunne välittyy toki vanhukselle JA myös omaiselle. Sydän ja terve maalaisjärki ovat rekrytointimme kulmakivet. Tämä kaikki lähtee Seuranan ja minun, Mirkan, arvoista: olemme saaneet niin paljon elämämme aikana vanhuksilta lämpöä, viisautta, elämänkokemusta ja aikaa, että sitä on ilo antaa takaisin kaikille vanhuksille. Onnellinen vanhuus ja merkityksellisyyden tuominen ovat todellakin meidän ydintoimintaamme.

Tätä samaa palautetta kuulemme myös tahoilta, jotka näkevät meidät työssämme. Esimerkiksi viime viikolla eräs kuvaaja kuvatessaan vanhusta ja minua laittoi kuvauksen jälkeen spontaanin viestin ”Oli ihana seurata vanhuksen onnea, kun viihdytit häntä.”

Palautetta tulee myös tekemistämme havainnoista vanhuksen elinpiirissä, auttamista kotitalousvähennyksen huomioinnissa ja vaikkapa muiden eri palvelutahojen etsinnässä. Teemme nekin sydämellä, vanhuksen parasta ajatellen.

 1. Te olette aina ajallaan.

”Äitini arvostaa, kun Seuralainen tulee aina tarkalleen sovittuun aikaan ja ikinä ei tarvitse odottaa.” Tätä palautetta tulee paljon, ja on kunnia-asia olla paikalla juuri silloin kun pitää. Vanhukselle käyntimme voi olla päivän kohokohta ja odotus ei tunnu kenestäkään hyvältä. Kiitos meidän täsmällisille Seuralaisille!

 1. Olette tuoneet hyvän mielen läheisellemme.

”Isäni mieliala on piristynyt!” Tämä palaute on niin parasta – ollaan päästy tavoitteeseen, että tuomme iloa ja virkistystä. Tässäkin tapauksessa säännölliset käyntimme, hitaat kohtaamiset ja kuuntelu ovat tuoneet ilon ikäihmiselle. Ja kun mieliala on virkeä, se vaikuttaa myös fyysiseen olotilaan: on helpompi lähteä kotoa ulos, kun maailma hymyilee ja seura on hyvää.

 1. Säännölliset tapaamiset ja aina sama Seuralainen.

”Olen niin iloinen, kun teiltä käy aina sama Seuralainen. En jaksa enää sitä aina vaihtuvaa porukkaa, kun en ikinä tiedä kuka on käynyt ja onko puhuttu suomea vai onko puhuminen jäänyt, kun ei ole yhteistä kieltä. Ja lisäksi Seuralaisesta on tullut tuttu minullekin, kiitos yhteydenpidon.”

Meillä toimintaan kuuluu aina tuttu Seuralainen, sehän on ilman muuta tärkeää. Ja aina palvelu sillä omalla kielellä, tällä hetkellä sen saa suomeksi tai ruotsiksi.

 1. Ulkoilu!

”Hienoa, kun äitini pääsee nyt säännöllisesti ulos ja kivalle kävelylle tai pihaistuskelulle. Pitää toimintakykyä yllä ja tuo mielihyvää, kun ei tarvitse vain ikkunan takaa katsella ulos.” Kuinka moni vanhus nauttii luonnosta ja säistä vain ikkunan välityksellä. Onneksi meidän Seuralaisten kanssa on kiva mennä ulos, niin hoivakodista kuin kotoa. Muuten tulisi vietettyä aina aikaa vain sisällä. Seurassa ja avussa on voimaa!

Tässä yhteenvetoa palautteista tältä keväältä – miltähän TOP5 näyttää vuoden päästä? Mitä sinä haluat sinun perheesi vanhimmalle?

Aurinkoa viikkoon!

Mirka