Blogi

Kuinka hoitaa vanhempaa sukulaista välimatkan päästä?

Kaukana ovat ne ajat, jolloin perhe ja suku asuivat samassa pihapiirissä, toinen toistaan hoitaen. Nykyään työmahdollisuudet, opiskelut ja ulkomailla asuminen vievät meidät kauaksi omista vanhusläheisistämme. Tämä toimii hyvin silloin, kun he ovat tarpeeksi hyväkuntoisia ja pystyvät huolehtimaan arjen asioista: tulevat toimeen omassa kodissaan hyvin ja turvallisesti. Kuitenkin jossain vaiheessa vanhuutta tulee se vaihe, että vanhemmat kaipaavat huolenpitoa itselleen. Tuolloin sinä kaukana asuvana omaisena kohtaat, mitä on huolehtia vanhuksesta etänä.

Autamme päivittäin sekä vanhuksia että heidän kaukana asuvia omaisiaan arjen sujumisessa. Pidämme huolta vanhuksesta ja kerromme kuulumiset omaisille. Omaiset saavat rauhallisen mielen, kun tietävät että vanhuksella on kaikki hyvin ja tietävät arjen kuulumisista. Vanhus puolestaan nauttii kiireettömistä, säännöllisistä tapaamisistaan tutun Seuralaisen ja mukavien keskustelujen ja tekemisen merkeissä.

Esimerkkejä, mitä kaukana asuvat omaiset meiltä toivovat tapaamisten yhteydessä tehtävän:

1. Vanhuksen vieminen lempikahvilaansa kahville

Kuinka moni omainen haluaisikaan viedä rakasta läheistään lempikahvilaan, antaa merkityksellisiä hetkiä ja kuunnella muistoja. Välimatkojen vuoksi tämä on haasteellista, joten meiltä pyydetään apua näiden hetkien toteuttamiseen. Ja mikä onkaan mukavampaa kuin saada se tuttu kahvikupponen tutussa paikassa tuttujen muistojen ympäröimänä – kiireettä.

2. Ulkoilu

Tämä ehkä se yleisin toive. Kuinka moni vanhus viettää päivät, viikot, kuukaudet yksin sisällä, koska ulos ei voi yksin lähteä – kun mukaan pitäisi saada saattaja, tuki, rollaattorin ulos kantaja jne. Ulkona kiireettä tuttujen pihojen ja katujen katselu on mukavaa. Etenkin silloin, kun vastaan tulee vanha tuttavuus, jota ei ole pitkään aikaan nähnyt! Se silmien pilke ja punaiset posket palkitsevat kaikkien mielen.

3. Kampaajalla, parturissa tai jalkahoitajalla käynti

Me varaamme ajan hiustenleikkaukseen ja saatamme paikalle. Tälläkin viikolla ihana Leena-seuralaisemme suuntasi vanhuksen kanssa hiustenleikkaukseen ja sen jälkeen parivaljakko nautti kahvit onnistuneen käynnin kunniaksi. Kyllähän se piristää! Ja kaukana asuvalla omaiselle tulee hyvä mieli.

 4. Siivoustilanteen tarkistus ja palvelun tilaaminen

Kun perheenjäsen ei itse pääse näkemään säännöllisesti vanhuksen kodin siisteyttä, me kerromme nämä kuulumiset tapaamisten jälkeen. Haluttaessasi tilaamme siivouksen ja olemme paikalla siistijöiden tullessa. Vanhus saattaa olla hämmentynyt, kun vieras henkilö soittaa ovikelloa. Siksi on hyvä, että päästämme siistijät sisään ja pidämme vanhukselle seuraa siivouksen ajan. Puhdas koti on muuten ihana juttu! Kukka pöydälle ja kahvit sen kunniaksi!

5. Toimintakyvyn tarkastelu

Usein meiltä kysytään vanhuksen toimintakyvystä, pärjäämisestä kotona. Omainen voi itse olla liian läheinen tai subjektiivinen, siksi meitä tulevat kommentit ja mielipiteet kiinnostavat.

 6. Vanhuksen vieminen hoivakodin aktiviteetteihin

Tämä on hoivakodissa asuvien vanhusten omaisten yleisin toive. Hoivakodin aktiviteetteihin ei meinaa yksin päästä, kun ei niistä tiedä, ei osaa kulkea isossa talossa, tarvitsee saattajan. Hoitajat eivät ehdi useinkaan viemään, kun huollettavaa on niin paljon. Me viemme niin päivätansseihin, musiikkihetkiin, elokuviin, kahville, lukuhetkiin, napatanssiin – ja tietenkin kiireettömiin ulkoiluhetkiin.

 7. Kirjan ja lehden lukeminen

Kun näkökyky on heikentynyt, lukeminen jää. Kuitenkin päivän uutiset kiinnostavat ja lempirunokirjaa olisi kiva lukea. Omaiset pyytävät meiltä lukuapua.

8. Kodin puutteiden havainnointi

Kun asuu kaukana, ei voi huomata lampun palamista, kaapin oven repsottamista tai oven narinaa. Me kerromme tällaisista havainnoista aina kuulumisten jälkeen ja etsimme omaisen kanssa ratkaisukeinon.

9. Soittaminen kaukana asuvalle läheiselle

Moni vanhus ei pysty enää itse soittamaan puhelimella, hoivakodissa tätä mahdollisuutta ei usein edes ole saatavilla. Omaiset kuitenkin haluavat kuulla rakkaan vanhuksen ääntä ja toivovat soittoa. Niinpä me soitamme yhdessä ja varmistamme mukavan jutteluhetken syntymisen. Kaikille tulee näistä puheluista hyvä mieli!

10. Yksinäisyyden ennaltaehkäisy

Moni omainen on huolissaan vanhuksen yksinäisyydestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Toimintakyvyn heikkenemistä ennaltaehkäistään säännöllisellä seuralla ja mielen virkeydellä merkityksellisten tapaamisten merkeissä. Kaukana asuvat omaiset haluavat seuraa vanhukselle, iloisia hetkiä päivään ja juuri vanhuksen toiveiden mukaista tekemistä. Ihanat omaiset ja vanhukset!

Lopuksi kaukana asuvan omaisasiakkaan palautetta muutaman kuukauden yhteistyön jälkeen: ”Yhteydenpitomme äitimme kanssa on parantunut huomattavasti Seuranan palveluiden myötä! Tiedämme, mitä äidille kuuluu ja äidin piristynyt mieli mukavien tapaamisten merkeissä on kaikille iloinen asia!”

Meillä on aikaa. Sinulle ja rakkaillesi.

Mirka

Omaisasiakkaidemme toiveet omien vanhustensa hyvään elämään

Keräilin yhteen syksyn aikana tulleita palautteita vanhusasiakkaidemme omaisilta ja samalla jatkoin palautteiden vertailua muutamilla jatkokysymyksillä omaisille. Halusin tietää, että mitä he haluavat vanhusläheisilleen palveluamme hankkiessaan. Tässä 5 eniten esiin noussutta omaisten haluamaa asiaa. Olisiko näistä joku sellainen, mitä sinäkin haluat omalle vanhusrakkaallesi antaa?

  1. Yksinäisyyden tunteen vähentäminen.

Tämä on selkeästi se tärkein asia. Kukaan ei halua, että oma rakas perheen tai suvun ikäihminen viettää päivät yksin. Perheenjäsenet haluavat läheiselleen kiireettömän kohtaamisen, missä tehdään asioita vanhuksen toiveen mukaan. Moni haluaa myös ennaltaehkäistä yksinäisyyttä: palvelumme tilataan siinä vaiheessa, kun toimintakyky on vielä niin hyvä, että vanhus itsekin pystyy liikkumaan ja asioimaan, mutta saattaa kuitenkin helposti passivoitua yksin kotiin neljän seinän sisälle. Omaiset tiedostavat, että aktiivinen tekeminen ja puuhailu edesauttavat toimintakyvyn ja sosiaalisten taitojen ylläpitoa sekä pitävät mieltä virkeänä.

  1. Virkistystä ja aktiviteettia hoivakotiin

Hoivakodissa asuvat asiakkaamme ovat usein jo sen verran huonokuntoisia tai muistisairaita, että eivät pääse yksin ulkoilemaan, hoivakodin virkistystoiminnan pariin tai osaa hakeutua muihin aktiviteetteihin. Omaiset kuitenkin haluavat heille hyviä hetkiä, vaihtelua arkeen ja mahdollisuuden osallistua erilaiseen toimintaan. Tämä on minulle erityisen sydäntä lämmittävää, koska tästähän yritykseni sai alkunsakin. Monelle asiakkaallemme jo se, että pääsee omalta osastolta pois, katselemaan aulaan tai kahvioon ohikulkevia ihmisiä, mahdollisesti kuulemaan lasten ääntä tai näkemään luonnon ihmeitä, tuo piristystä ja positiivista mieltä. Tai hyvän musiikin kuuntelu hoivakodin päivätansseissa – ne muistot, mitä ne vanhat ikivihreät tanssikappaleet tuovat mieleen!

  1. Ulkoiluapua

Ulkoilu on yksi niistä TOP5 –asioista, minkä vuoksi omaiset kääntyvät puoleemme. He tiedostavat, että vanhus saattaa helposti passivoitua sisälle. Tässä yleensä syynä, että jos hieman muistisairautta tai vaikka kaatumispelkoa, ei yksin enää uskalla lähteä ulos. Myös portaat, rollaattorin siirtäminen tai liukkaat kelit saattavat olla estämässä ulos lähtöä. Omaisemme toki vievät vanhuksia ulos, mutta monesti heillä tapaamisissaan aikaa menee arjen muihin askareisiin, joten avustettua ulkoilua on hyvä tilata muun ulkoilun tueksi.

Yksi koskettavimmista ulkoiluhetkistäni ihastuttavan asiakkaan kanssa on, kun hän ensimmäistä kertaa kaatumisonnettomuutensa jälkeen lähti ulos ja tapasi kaksi vanhaa ystävätärtään pitkästä aikaa pihalla ja miten ystävättäret olivatkaan onnellisia tapaamisestaan ja siitä, että heidän ystävänsä oli päässyt ulos. Se puheensorina oli musiikkia korville, ja kuinka se toikaan hyvää mieltä ja merkityksellisyyttä vanhukselle.

  1. Merkityksellisyyttä rakkaan elämään

Moni vanhus, ja etenkin muistisairas rakastaa muistella vanhoja asioita, aina lapsuudesta työelämään ja kaikkea siltä väliltä. Perheenjäsenet ovat kuulleet tarinat ja tietävät ne hyvin. Meillä on kiireettömissä kohtaamisissa aikaa kuunnella näitä vaikka kuinka uudestaan ja uudestaan – ja kuinka antoisaa se onkaan kaikille osapuolille. Kun istumme kahvipöydän ääressä, tai sängyn vierellä ja kuuntelemme tarinoita lapsuudesta, sota-ajalta, ajalta kun omat lapset olivat pieniä – ne tarinat koskettavat ja tulevat aina sydämestä. Kerromme näistä myös omaisille, ja onpa sieltä tullut heillekin joskus ihan uusia muistoja esiin. Niin ihanaa! Merkityksellisyyttä tuo myös se, että tehdään juuri sitä asiaa, mitä vanhus toivoo. Jos hän toivoo täytettävän ristikoita tai pääsevänsä vaikka parvekkeelleen avustettuna istumaan ja ihailemaan ohi lentäviä lintuja, se tuo juuri sille hetkelle merkityksellisyyden ja arvokkuuden tunteen.

  1. Kuulla, mitä heidän vanhukselleen oikeasti kuuluu

Perheenjäsenet haluavat kuulla, mitä heidän rakkailleen kuuluu. He toki juttelevat vanhuksen kanssa aina kuin mahdollista, mutta aina se ei kerro totuutta, mitä vanhukselle kuuluu. He helposti kertovat vain hyvät kuulumiset, ja ovat reippaita puheluissa, eivätkä halua valittaa mistään tai kertoa oikeita kuulumisia ja olla vaivaksi kenellekään. Tai he voivat olla jo siinä kunnossa, että puhelimessa keskustelu ei suju vaikkapa kuulon heikkenemisen tai puhekyvyn heikkenemisen myötä. Näin ollen perheenjäsenet tykkäävät, kun meiltä kuulevat kuulumiset, mahdolliset tarpeet hoitaa vaikkapa vaatetus- ja ruoka-asioita. Näitä toivotaan etenkin silloin kun välimatkat ovat pitkiä ja estävät usein tapahtuvat tapaamiset.

Tässä TOP5, mitä meidän asiakkaamme ovat halunneet omalle vanhusläheiselleen. Ja tämän vuoksi työmme on erityisen ihanaa – saamme tuottaa iloa ja hyvää mieltä niin arvokkaille vanhuksille kuin heidän perheenjäsenilleen.

Tässäpä vielä yksi mukava palaute omaiselta – tämän vuoksi tämä työ on niin merkityksellistä ja antoisaa itselle: ”Palaute oli äidiltäni erityisen positiivista. Suosittelen lämpimästi teitä kaikille jotka kaipaavat läheiselleen luotettavaa ja inhimillistä ihmisen kohtaamista säännöllisesti ”

Terveisin,

Mirka

Meillä on aikaa! Annamme sitä sekä läheiselle vanhuksellesi ja sinulle itsellesi.

Suurin osa asiakkaistamme ottaa ensikontaktilla varovasti yhteyden, ja kertoo, että oma aika ei millään riitä tapaamaan omaa äitiä, isää, anoppia, appea, tätiä, enoa, isovanhempaa niin usein kuin haluaisi. Pahoitellaan, kun kerrotaan tilanteesta. Sitä ei missään nimessä kannata pahoitella – nythän olet hakemassa tilanteeseen ratkaisua, ja ajattelet vain hyvää rakkaallesi!

Tästähän Seurana Oy sai alkunsa: etsin isoisälleni samaa palvelua, koska podin huonoa omaa tuntoa yksinäisistä viikoista hoivakodissa. Kun välimatka vuoksi ei pääse käymään, on hyvä etsiä apua. Meidän asiakkaistamme 100 % välittää upeasti omista vanhuksistaan haluten heille pelkkää hyvää, seuraa, virkistystä, merkityksellisyyttä silloin, kun eivät itse ole paikalla. He puolestaan antavat sitä kaikkea hyvää aina, kun heille mahdollista työn ja välimatkan puitteissa, ja voin sanoa että usein. Olen tosi ylpeä vanhusasiakkaideni omaisista – olette täyttä kultaa!

Kun sinulla omaisella on ne omat ruuhkavuodet elettävänä, tai asut kaukana läheisestäsi, delegoi ja hanki seuraa rakkaallesi. Kumpikin saa takuulla hyvän mielen – vanhus ja sinä.

1. Seurusteluun ja kuunteluun

Meidän kohtaamisemme ovat aina kiireettömiä! Kuten eräs vanhus viime viikolla totesi: ”Paras hetki, kun tietää että edessä on kiireetön tapaaminen, sinulla kun ei ole ikinä hoppu pois.” Me rakastamme tarinointia, kuuntelua, aitoa kohtaamista. Ja näistä kerromme mielellämme sinulle omaisellekin. Usein omaiset kuulevatkin meiltä aivan uusia muistoja ja kertomuksia, ei välttämättä ole tullut lapsellekaan kerrottua jotain tarinaa.

2. Ulkoiluun

Viemme mielellämme rakkaasi ulos. Viikoittainen tai useamman kerrankin viikossa tapahtuva ulkoilu piristää kummasti. Raikas ilma, laittautuminen ulos, tuttujen mahdollinen näkeminen pihassa, kahvittelu tutussa lempikahvilassa, vastaantulevien tervehtiminen, lasten ilakointia päiväkodin pihalla seuraaminen, oravien temmellyksen katsominen – vaikka mitä mukavaa voi tapahtua, ja punaiset posket tulee paitsi raikkaasta ilmasta, myös mukavista sattumuksista ja niiden läpikäynnistä.

3. Asiointiin ja harrastuksiin

Kun vanhempasi rakastaa museokäyntejä, ja itse et niihin ehdi, kun muutenkin hoidat asiointia ja muuta yhteistä tekemistä, delegoi tällaiset harrastukset meille. Viemme ilomielin rakkaasi harrastusten ja virkistyksen pariin tai vaikka pelaamme kotona hänen suosikkipeliään. Sinä saat sen ajan itsellesi, ja vanhus saa mukavia elämyksiä.

4. Kaupassa käyntiin

Mikäli et ehdi käydä viikottain kaupassa läheisellesi, ulkoista se meille! Käymme kaupassa toivelistan hankintojen merkeissä, viemme vanhukselle, juttelemme kiireettömästi tai teemme jotain muuta mukavaa, ja katsomme myös, että vanhus syö.

5. Ruokailun varmistamiseen

Moni asiakkaamme tykkää, kun lämmitämme ruuan, katamme sen kauniisti ja hän saa syödä rauhassa kanssamme ja jutella. Kuka nyt yksin nauttii ruokapöydän ääressä olosta? Seura on puoli ruokaa. Näin varmistat, että muistisairas muistaa myös ruokailla.

Ota yhteyttä!

Onneksi seuraa ja virkistystä on saatavilla, aina tutun ja luotettavan Seuralaisen merkeissä ja säännöllisesti. Kotitalousvähennys auttaa palvelun hankinnassa, ja lahjaideana tämä helpottaa sinua ja rakastasi – kummallekin aikaa ja hyvä mieli.

Meillä on aikaa.