fbpx

Omaisasiakkaidemme toiveet omien vanhustensa hyvään elämään

Keräilin yhteen syksyn aikana tulleita palautteita vanhusasiakkaidemme omaisilta ja samalla jatkoin palautteiden vertailua muutamilla jatkokysymyksillä omaisille. Halusin tietää, että mitä he haluavat vanhusläheisilleen palveluamme hankkiessaan. Tässä 5 eniten esiin noussutta omaisten haluamaa asiaa. Olisiko näistä joku sellainen, mitä sinäkin haluat omalle vanhusrakkaallesi antaa?

1. Yksinäisyyden tunteen vähentäminen

Tämä on selkeästi se tärkein asia. Kukaan ei halua, että oma rakas perheen tai suvun ikäihminen viettää päivät yksin. Perheenjäsenet haluavat läheiselleen kiireettömän kohtaamisen, missä tehdään asioita vanhuksen toiveen mukaan.

Moni haluaa myös ennaltaehkäistä yksinäisyyttä: palvelumme tilataan siinä vaiheessa, kun toimintakyky on vielä niin hyvä, että vanhus itsekin pystyy liikkumaan ja asioimaan, mutta saattaa kuitenkin helposti passivoitua yksin kotiin neljän seinän sisälle. Omaiset tiedostavat, että aktiivinen tekeminen ja puuhailu edesauttavat toimintakyvyn ja sosiaalisten taitojen ylläpitoa sekä pitävät mieltä virkeänä.

2. Virkistystä ja aktiviteettia hoivakotiin

Hoivakodissa asuvat asiakkaamme ovat usein jo sen verran huonokuntoisia tai muistisairaita, että eivät pääse yksin ulkoilemaan, hoivakodin virkistystoiminnan pariin tai osaa hakeutua muihin aktiviteetteihin. Omaiset kuitenkin haluavat heille hyviä hetkiä, vaihtelua arkeen ja mahdollisuuden osallistua erilaiseen toimintaan. Tämä on minulle erityisen sydäntä lämmittävää, koska tästähän yritykseni sai alkunsakin.

Monelle asiakkaallemme jo se, että pääsee omalta osastolta pois, katselemaan aulaan tai kahvioon ohikulkevia ihmisiä, mahdollisesti kuulemaan lasten ääntä tai näkemään luonnon ihmeitä, tuo piristystä ja positiivista mieltä. Tai hyvän musiikin kuuntelu hoivakodin päivätansseissa – ne muistot, mitä ne vanhat ikivihreät tanssikappaleet tuovat mieleen!

3. Ulkoiluapua

Ulkoilu on yksi niistä TOP5–asioista, minkä vuoksi omaiset kääntyvät puoleemme. He tiedostavat, että vanhus saattaa helposti passivoitua sisälle. Tässä yleensä syynä, että jos hieman muistisairautta tai vaikka kaatumispelkoa, ei yksin enää uskalla lähteä ulos. Myös portaat, rollaattorin siirtäminen tai liukkaat kelit saattavat olla estämässä ulos lähtöä. Omaisemme toki vievät vanhuksia ulos, mutta monesti heillä tapaamisissaan aikaa menee arjen muihin askareisiin, joten avustettua ulkoilua on hyvä tilata muun ulkoilun tueksi.

Yksi koskettavimmista ulkoiluhetkistäni ihastuttavan asiakkaan kanssa on, kun hän ensimmäistä kertaa kaatumisonnettomuutensa jälkeen lähti ulos ja tapasi kaksi vanhaa ystävätärtään pitkästä aikaa pihalla ja miten ystävättäret olivatkaan onnellisia tapaamisestaan ja siitä, että heidän ystävänsä oli päässyt ulos. Se puheensorina oli musiikkia korville, ja kuinka se toikaan hyvää mieltä ja merkityksellisyyttä vanhukselle.

4. Merkityksellisyyttä rakkaan elämään

Moni vanhus, ja etenkin muistisairas rakastaa muistella vanhoja asioita, aina lapsuudesta työelämään ja kaikkea siltä väliltä. Perheenjäsenet ovat kuulleet tarinat ja tietävät ne hyvin. Meillä on kiireettömissä kohtaamisissa aikaa kuunnella näitä vaikka kuinka uudestaan ja uudestaan – ja kuinka antoisaa se onkaan kaikille osapuolille. Kun istumme kahvipöydän ääressä, tai sängyn vierellä ja kuuntelemme tarinoita lapsuudesta, sota-ajalta, ajalta kun omat lapset olivat pieniä – ne tarinat koskettavat ja tulevat aina sydämestä.

Kerromme näistä myös omaisille, ja onpa sieltä tullut heillekin joskus ihan uusia muistoja esiin. Niin ihanaa! Merkityksellisyyttä tuo myös se, että tehdään juuri sitä asiaa, mitä vanhus toivoo. Jos hän toivoo täytettävän ristikoita tai pääsevänsä vaikka parvekkeelleen avustettuna istumaan ja ihailemaan ohi lentäviä lintuja, se tuo juuri sille hetkelle merkityksellisyyden ja arvokkuuden tunteen.

5. Kuulla, mitä heidän vanhukselleen oikeasti kuuluu

Perheenjäsenet haluavat kuulla, mitä heidän rakkailleen kuuluu. He toki juttelevat vanhuksen kanssa aina kuin mahdollista, mutta aina se ei kerro totuutta, mitä vanhukselle kuuluu. He helposti kertovat vain hyvät kuulumiset, ja ovat reippaita puheluissa, eivätkä halua valittaa mistään tai kertoa oikeita kuulumisia ja olla vaivaksi kenellekään. Tai he voivat olla jo siinä kunnossa, että puhelimessa keskustelu ei suju vaikkapa kuulon heikkenemisen tai puhekyvyn heikkenemisen myötä.

Näin ollen perheenjäsenet tykkäävät, kun meiltä kuulevat kuulumiset, mahdolliset tarpeet hoitaa vaikkapa vaatetus- ja ruoka-asioita. Näitä toivotaan etenkin silloin kun välimatkat ovat pitkiä ja estävät usein tapahtuvat tapaamiset.

Tässä TOP5, mitä meidän asiakkaamme ovat halunneet omalle vanhusläheiselleen. Ja tämän vuoksi työmme on erityisen ihanaa – saamme tuottaa iloa ja hyvää mieltä niin arvokkaille vanhuksille kuin heidän perheenjäsenilleen.

Tässäpä vielä yksi mukava palaute omaiselta – tämän vuoksi tämä työ on niin merkityksellistä ja antoisaa itselle: ”Palaute oli äidiltäni erityisen positiivista. Suosittelen lämpimästi teitä kaikille jotka kaipaavat läheiselleen luotettavaa ja inhimillistä ihmisen kohtaamista säännöllisesti ”

Terveisin, Mirka

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti