fbpx

10 Onnellisen Vanhuuden lahjaideaa vanhukselle kotiin ja hoivakotiin

Meiltä monesti kysytään lahjavinkkejä vanhuksille eri merkkipäivien merkeissä. Kokosimmekin Seuralaisten kanssa suosikki-ideamme yhdeksi listaksi, valmiina käytettäväksi vuoden ympäri.

”Mitä veisin lahjaksi isoäidilleni hoivakotiin? Lehdet ja suklaat jäävät aukaisematta, ovat yöpöydän laatikossa ja äiti kaipaa piristystä.”

1. Lehdet, suklaa ja pikkuherkut ovat toki ihana lahja – toimivat 🙂 Mutta muistisairas vanhus ei niitä välttämättä osaa enää aukaista, eikä kaivata. Kun ne laitoselämässä sinne laatikkoon kerran laitetaan, hän ei osaa niitä sieltä etsiä. Syökää siis herkkuja yhdessä, ja lukekaa lehteä ääneen, ja täyttäkää vaikka ristikko. Mukavaa ajanvietettä.

2. Pehmoeläimet. Muistisairaat usein pitävät mielellään sylissään pehmoeläintä. Se saattaa päästä uloskin kainalossa, ja sängyssä ollessa se on kainalossa ja saa paljon silitystä.

3. Isotekstiset kirjat. Näitä löytyy nykyään myös. Hyvä idea, jos näkökyky heikentynyt mutta lukeminen maittaa. Kirjan pariksi voi myös miettiä sänkyyn laitettavaa kirjatelinettä, joka auttaa sängyssä lukemista paljon.

4. Helppokäyttöinen tabletti parin sovelluksen kera. Vaikkapa Ylen uutissivut, shakki ja Iltalehti. Jos sovelluksia on paljon, saattaa vanhus aristella.

5. Hypistelymuhvi tai vastaava. Moni muistisairas tykkää tehdä käsillään asioita. Perheenemäntä on tottunut aina pyyhkimään pöytää, joten pöydän pyyhkiminen tapahtuu luonnostaan, vaikka ei pöytää ole lähimaillakaan. Parkinsonia sairastavan seniorimme suosikki oli hypistelymuhvi. Tämän voi tehdä vaikka lapsenlapsi käsityönä >

6. Valokuvakehys, jossa läheisimmät isoina selkeinä kuvina.

7. Lapsuudenkodin maisemataulu. Valokuva kotoa siitä lempipaikasta, missä seniori mielellään istui. Eräs pappa sai maisemataulun järvenselälle, mitä hän katsoi kotonaan yli 60 vuotta omalta keittiön tuoliltaan. Sama kuva isona maisematauluna toi maiseman myös hoivakotiin.

8. Kalenterikello. Tämä on loistava muistuttamaan, mikä päivä ja kuukausi on menossa – muistisairaalle selkeä ja hyvä.

9. Tilaa yksityinen lauluesitys. Se voi olla Eino Grön pihapiirissä laulaen oman lempilaulun tai vaikka naapurin tuttu tyttö laulamassa tärkeimmän joululaulun. Musiikki on muistisairaille suuri hyvän olon tuoja.

10. Lahjaksi aikaa. Paras lahja on kiireetön seura. Voit vaikka tehdä kortin, missä sinun ja vanhuksen kuva ja teksti, että tapaamme joka sunnuntai klo 12 tai muu vastaava lupaus kiireettömistä näkemisistä. Ja mikäli et itse pääse usein paikan päälle sijainnin tai ruuhkavuosien kiireiden vuoksi, kiireetön, läsnä oleva eläkeikäinen Seuralainen on takuulla
hyvä lahja. Niin tulee suklaatakin syötyä, ja ristikkoa täytettyä kiireettä, luottoystävän seurassa. Ja sinäkin saat hyvän mielen, sekä kuulumiset joka tapaamisen jälkeen.

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti