fbpx

Ystävä vanhukselle – mistä sen saa?

”Täällä minä olen kotona yksin, ystävät ovat jo kuolleet ja kukaan ei käy kylässä. Ei ole juttuseuraa.” ”Pahinta vanhukselle on yksinäisyys.”  Nämä kaksi lausetta ovat lokakuulta 2020, uusien vanhusasiakkaidemme lauseita ensikäynnillämme heidän luonaan. Niin tuttua. Moni viettää päivänsä yksin ja se vaikuttaa suoraan henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Yksinäisyydellä on hintansa.

Meistä työikäisistä, sosiaalisen median ja kontaktien piirissä olevista, monella on vaikea ymmärtää, miten yksinäinen sitä onkaan, kun päivässä on 24 yksinäistä tuntia. Kotihoito piipahtaa, mutta ei ole ketään kenen kanssa jutella, ja kuka kuuntelisi tarinoita ja ajatuksia. Omaisilla on kiire arkisin – eivät tietenkään ehdi käymään. Tämänkin vanhus ymmärtää.

Myös hoivakotiyksinäisyys yllättää. Asukkaat ovat usein niin huonokuntoisia, että juttuseuraa heistä ei saa. Hoivakotien käytävät ovat autioita, jokainen asukas omassa huoneessaan. Hoivakotiyksinäisyys oli lähtökohta Seuranalle – onnellinen vanhuus ja merkityksellisyys pitää kokea hoivakodissakin.

Mistä ystävä vanhukselle?

Ennen Seuranan syntymistä, etsin isoisälleni seuraa vapaaehtoistoiminnasta. Kontaktoin SPR:n Ystävätoiminta ja Mummon kammarin palvelut ja kuulin, että jonot ovat pitkät ja käynnit ovat satunnaisia, koska perustuvat vapaaehtoisuuteen. Ymmärrän tämän täysin, ja arvostan vapaaehtoisia paljon! Heistä on pula.

Itse kuitenkin halusin säännöllisen, luotettavan ja aina saman tutun +55 -vuotiaan seuran, sekä myös isoisän kuulumiset itselleni – siksi lähdin kehittämään Suomen ensimmäistä vanhusseurapalveluyritystä, vanhusystäväpalvelua.

Meitä kaikkia tarvitaan, yksinäisyyttä kokevia vanhuksia on n. 400 000. He, jotka haluavat enemmän ja pystyvät palvelusta maksamaan – kiitos mm. kotitalosvähennyksen, voivat ostaa palvelun. He, joilla ei ole varaa ostaa palvelua ja riittää harvempikin käyntimäärä, saavat silloin vapaaehtoistoiminnasta ystävän.

Joskus palveluilla on valitettavasti isot kuilut – näin ei kannata olla, siinä unohtuu vanhuksen hyvinvointi. Yhteistyöllä ja vanhusten parasta ajattelemalla saamme vanhuksen keskiöön, se on tärkeintä. Tässä ei kilpailla keskenään – pääasia, että vanhusyksinäisyys pienenee. Kun meille ottaa yhteyttä vanhus tai omainen, jolla ei ole varaa maksaa palvelusta, ohjaamme hänet paikkakuntansa vapaaehtoisten ystäväpalveluiden puoleen. Ja jos heillä on jonoja, ja tunnistavat vanhuksen, joka tarvitsisi ystäväksi säännöllisen, saman tutun luottoystävän, toivomme että vinkkaavat silloin Seuranasta. Näin ei tarvitse kenenkään jäädä yksin.

Tässä vielä listausta vapaaehtoisista ystävä vanhukselle -palveluista:
https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/yksinaisyyteen valtakunnallinen kuten Seurana
https://www.mummonkammari.fi Tampere
https://www.helsinkimissio.fi Hesinki
https://evl.fi/osallistu/anna-aikaasi/ystavatoiminta valtakunnallinen

Seuranalta saat aina veloituksettoman tutustumiskäynnin – ja vastauksia oman vanhusyksinäisyyden lieventämiseen.

Pidetään huolta vanhuksistamme, ollaan me sitten sukulaisia, järjestöedustajia, yritysedustajia tai ystäviä,

Mirka

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti