fbpx

Ruuhkavuosia viettävä äiti ja tytär, tiesitkö olevasi osa kerrosleipää?

”Minulla on huolehdittavana 4- ja 15-vuotiaat lapset sekä omassa kodissaan asuva muistisairas äitini, 78 vuotta. Lisäksi oma vaativa asiantuntijatehtävä. Lasten harrastusten, venyvien työpäivien ja äidin soittojen ja asiointikäyntien lomassa tunnit päivästä loppuvat kesken. Huono omatunto vaivaa moneen suuntaan ja avioliittoakin pitäisi ehtiä hoitaa.”
– Johanna, 43 vuotta.

Kuulostaako tutulta? Mikäli vastaat kyllä, olet kerrosleivän välissä, Sandwich Generation -edustaja. Mitä tämä kerroksellinen nimi kuvaa?

Suomenkielistä virallista nimeä ei ole Sandwich Generation -ryhmälle; meille Seuranassa se on ruuhkavuosileipä. Nimellä viitataan 30-55 -vuotiaisiin, jotka ovat niin omien lasten kuin ikääntyvien vanhempiensa hoidon ja huolehtimisen välissä. Nimellä kuvataan nimenomaan kerrosleipää, jossa yläosassa leipää vanhemmat, alapuolen muodostaa lapset, ja ne molemmat puristetaan huolehtijan päälle. Kerroksia tähän leipään saattaa myös tuoda mahdolliset huolehdittavana olevat isovanhemmat tai omat lapsenlapset. Todellinen Club Sandwich silloin kyseessä.

Näistä aineksista ruuhkavuosileipä rakentuu.

Kun huolehdit vanhemmastasi samalla kuin lapsistasi, se saattaa olla kuluttavaa ja viedä omia voimavaroja. Ei ehdi nukkua tarpeeksi, hoitaa itseään, riittämättömyys kotona ja töissä vaivaavat. Pitäisi viedä harrastuksiin samalla kun pitäisi olla vanhempiensa arjessa mukana ja apuna. Siksi kaikkien meidän ruuhkavuosileivän puristuksissa olevien tulisi hoitaa kuntoon hyvät tukiverkostot, vanhempien (ja myös oman itsensä) hoitotahdot, talousasiat, hoitosuunnitelmat kun ei enää kotona pärjää yksin, loma-aikojen ratkaisut – kaikki byrokratia, joka auttaa sitten, kun tarve on todellinen.

Asia on todella ajankohtainen; meitä on Suomessakin usea satatuhatta keski-ikäistä, jotka ovat tässä ruuhkavuosileipätilanteessa, ja määrä kasvaa.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse – etenkin meille suorittajille se on hyvä muistutus! Miten sinä olet ratkaissut leivän keskusosan roolin?

”Meille suuri helpotus oli se vaihe, kun teini-ikäisen lapsen murrosikä alkoi ohittua ja samaan aikaan isä suostui ottaa kotiin apua vastaan. Se, että muistisairaalla on uusi hyvä säännöllinen seura, auttaa minua. Tiedän, että hänellä kaikki hyvin ja mukavaa tekemistä – sitä, mitä itse en ehdi työpäivän aikana tarjota. Ja kun käyvät yhdessä kaupassa, se on minulle heti 2 tuntia viikossa lisäaikaa” Leena, 53 vuotta

Tsemppiä syksyyn ja ruuhkavuosileivän keskiöön! Huolehditaan itsestämme myös – eli happinaamarit päähän ja mietitään, miten rakentaa tasapaino ja hyvä mieli.

Terveiset omastakin ruuhkavuosileivästä,
Mirka
8-vuotiaan pojan äiti
Muistisairaan äidin tytär
Onnellinen vanhuus mission lähettiläs

Ruuhkavuosileipä on Mirka Saarisen kehittämä termi, jolla viitataan kansainvälisesti tuttuun kerrosleipäsukupolveen, Sandwich Generationiin.

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti