fbpx

Vanhusyksinäisyyden ehkäisyllä tehdään ihmeitä! 650 % lisääntynyt ulkoilu nostaa kuntoa ja mielialaa

Suomessa on tutkimusten mukaan yli 300 000 yksinäisyyttä kokevaa vanhusta. Koronan ja väestön ikääntymisen myötä määrä on kasvanut. Sosiaalinen eristäytyneisyys on kohonnut mm. päivätoimintojen ja vapaaehtoistoimintojen lakkauttamisesta ja kyläilyjen puutteesta.

Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu Seurana Oy seuraa palvelunsa vaikuttavuutta niin kotona kuin hoivakodeissa asuviin senioreihin, eläkeikäisiin työntekijöihinsä eli Seuralaisiin, ruuhkavuosia viettäviin omaisiin sekä palvelujaan ostaviin kuntiin.

”Viimeisin vaikuttavuustutkimuksemme on tehty kunta-asiakkaidemme vanhuksille. Suomessa on nyt useita edelläkävijäkuntia (mm. Pello, Pirkkala, Kittilä, Ruokolahti, Kuopio, Sodankylä ja Muonio), jotka ovat rohkeasti lähteneet testaamaan ei-sairaanhoidollisen, yksinäisyyttä ennaltaehkäisevän vanhusystäväpalvelun vaikutusta yksinäisyyttä kokeviin senioreihinsa. Kunnissa asuu pal­jon ikääntyneitä, usein kaukana kes­kus­ten pal­ve­luis­ta. Jos omai­sia ei ole, ei­vätkä ys­tä­vät pää­se käy­mään, kokee van­hus helposti yksinäisyyttä. Ulkoilu ja liik­ku­mi­nen vä­he­nevät ja mie­len hy­vin­voin­ti kär­sii. Tämä kaikki vai­kut­taa ter­vey­teen ja sitä kaut­ta kun­nan ter­vey­den­huol­to- ja so­si­aa­li­pal­ve­lui­den jo­noi­hin”, kertoo Seuranan perustaja ja toimitusjohtaja Mirka Saarinen.

Säännöllisen, tutun ja kiireettömän seuran ja ulkoilun tuoma vaikuttavuus kuntien palveluun valitsemille vanhusasiakkaille 6kk palvelun aloituksesta

1.    Vanhuksen kokema mieliala 2,6 —> 3,6. Mieliala kohonnut +38 %

2.    Vanhuksen kokema fyysinen kunto 2,5 —> 3,4. Fyysisen kunnon kokemus kohonnut +36 %

3.    Vanhuksen ulkoilu kertaa per viikko 0,2 —> 1,5.  Kasvanut 7,5-kertaiseksi eli kohonnut +650 %

Kyselyt vanhuksille tehty lokakuussa 2022.

”Suomessa on liikaa vanhuksia, jotka eivät pääse ulos. Yksin ei uskalleta lähteä, hoivakodista ei pääse ulos, oma kunto ei salli ulkoilua yksin, rappuset estävät liikkumisen. Luotettava seura madaltaa kynnyksen. Ulkoilu, siinä samalla tapahtuva kävely, tuolijumppa penkillä, ohimenevien koirien rapsutus ja mukava seurustelu tuovat huomaamatta mielialan ja toimintakyvyn nousua. Samalla myös ystäväksi valittu eläkeikäinen Seuralainen saa päivän ulkoilut ja askeleet, työn ohessa. Ulkoilun yhteydessä nautitut kauppa-asioinnit, tai sen jälkeiset kahvittelut ja vaikkapa valokuvien katsominen kiireettä tuplaavat hyvänolontunteen. Tällä kuntien tarjoamalla kiireettömällä palvelulla on selkeä hyöty kaikille tahoille”, toteaa Saarinen.

”Kun perustin Seuranan, en edes osannut ajatella sen vaikuttavuutta lukuina. Itseäni ohjasi vain sydän ja maalaisjärki oman pappani tilanteen merkeissä; näin että hän hoivakodissaan kärsi yksinäisyydestä, ulkoilun puutteesta ja merkityksettömyyden tunteesta. Ne veivät hänen mielialaansa ja toimintakykyä alas, ja se näkyi passiivisuutena ja sairauksina. Jokainen kaipaa olevansa merkityksellinen, liikkua ja nähdä muita ihmisiä, eläimiä, luontoa ja saada onnistumisen tunteita. Nämä asiat halusin mahdollistaa pappani lisäksi kaikille Suomen vanhuksille. Nyt Seurana on valtakunnallinen ja tekee hyvää jo yli 100 kunnassa ympäri Suomen, ja vaikuttavuuskin on todettu lukuina”, Seuranan perustaja ja toimitusjohtaja Mirka Saarinen sanoo.

”Tätä, onnellista vanhuutta, teemme kaikille Suomen vanhuksille, kiireettömien ja läsnäolevien, eläkeikäisten Seuralaistemme kanssa. Nyt seuraamme vaikuttavuutta usealta suunnalta, niin perheiden oman seniorin, kunnan vanhusasiakkaiden kuin yritysten kummivanhusten kanssa – sekä toki eläkeikäisten Seuralaistemme merkeissä; mitä hyvää työ eläkeikäiselle tuokaan”, iloitsee Mirka Saarinen tuloksista, miten Seuranan palvelu ehkäisee vanhusyksinäisyyttä, ennaltaehkäisee sairauksia ja liikkumattomuutta ja sitä kautta siirtää laitoshoitoon siirtymistä.

Lisätiedot:

Mirka Saarinen, toimitusjohtaja, perustaja, Seurana Oy
040 555 3235, mirka.saarinen@seurana.fi
www.seurana.fi


Seurana Oy on Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu. Missiomme on onnellinen vanhuus. Meiltä vanhus saa kotiin ja hoivakotiin aina saman, säännöllisen ja tutun eläkeikäisen seuran. Työllistämme Seuralaisiksi eläkeikäisiä ja työntekijöidemme keski-ikä on 67 vuotta. Seurana voitti 2021 Great Place to Work -tunnustuksen ja valittiin Euroopan parhaaksi suomalaiseksi työpaikaksi. 

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti