fbpx

Muonion Vanhustenviikon julkistus lisää onnellista vanhuutta; säännöllistä ulkoilua ja seuraa ikäihmisille

Muonio liittyi Lapin edelläkävijäkuntiin ja mahdollistaa kiireettömät virkistyskäynnit 5 ikäihmiselle Seuranan pilottihankkeessa.

”Vanhustenviikon teemana on ”Yhdessä luontoon – joka iän oikeus.” Halusimme lähteä mukaan kokemaan, miten kiireetön, vertaistuellinen seura ulkoilun, asioinnin ja yhdessä tekemisen merkeissä vaikuttaakaan seniorin mielialaan ja toimintakykyyn. Muoniossakin on senioreita, jotka kokevat yksinäisyyttä ja esimerkiksi välimatkojen vuoksi perhe ja ystävät eivät pääse käymään. Onnellinen vanhuus -pilottihankkeen merkeissä pääsemme kokemaan säännöllisen seuran tuomat hyödyt ja vaikutukset”, kertoo palvelusuunnittelija Lea Waljus Muoniosta.

Suomessa on tutkimusten mukaan yli 300 000 yksinäisyyttä kokevaa vanhusta. Kun omaisia ei ole, tai asuvat kaukana ja ystävät eivät enää pääse käymään, moni kärsii sosiaalisten hetkien puutteesta. Liikkuminen ja mielen hyvinvointi kärsivät mm. ulkoilu- ja juttukaverin puutteesta, ja se kaikki vaikuttaa terveyteen ja sitä kautta myös myös kunnan terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden jonoihin. Kunnat ovat aktiivisesti miettineet, mitä ratkaisuja vanhusten hyvinvointiin löytyy.

Muonio toimii nyt yhtenä edelläkävijäkuntana tilaamalla 5 seniorilleen Seurana Oy:n ainutlaatuisen vanhusseurapalvelun, Onnellisen vanhuuden -pilottihankkeen. Tavoitteena vanhusten elämänlaadun parantaminen ja henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääminen.  Toki myös eläkeläisten työllistäminen valittujen vanhusten seuraksi kiinnosti; näin kaksi eri senioritasoa hyötyvät toiminnasta.

”Perustin Seuranan, kun huomasin yksinäisyyden tunteen vaikutukset mielialan ja toimintakyvyn laskuun isoisälläni. Uskoin, että mukavalla tekemisellä ja merkityksellisyyden tunteella saadaan paljon hyvää aikaa. Nyt Seurana on valtakunnallinen, yli 250 eläkeläistä työllistävä vanhusseurapalvelu ja olemme vuodesta 2017 lähtien tehneet suurella sydämellä laadukasta, vanhuksen hyvinvointia lisäävää, ei-sairaanhoidollista vanhusseuratyötämme. Muonion kanssa on ilo tehdä tämä hanke, ja uskon, että näemme yhteistyömme aikana sen positiiviset vaikutukset ja tuomme tietoisuutta ennaltaehkäisevien palveluiden hyödyistä monelle taholle. Palvelumme tuo tutkitusti kohonnutta mielialaa ja toimintakykyä niin vanhusasiakkaillemme kuin eläkeläisille, jotka koulutamme ja työllistämme vanhusten Seuralaisiksi”, sanoo Seuranan perustaja Mirka Saarinen.

”Olemme tehneet tätä vaikuttavuusseurantaa Onnellisen vanhuuden -pilottihankkeiden merkeissä erityisesti Lapin kunnissa, missä on haluttu ketterästi kokeilla uudenlaisia ratkaisuja vanhusten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tämä ketteryys pitäisi saada jokaiseen Suomen kuntaan”, kehuu Saarinen Lapin kuntia.

Seuranan palvelun yhteiskunnallinen vaikuttavuus on suuri. Kun Muonio ostaa vanhusseurapalvelun viidelle vanhukselle, se tuottaa hyvinvointia usealle taholle: 

  1. Kotona yksin asuvalle vanhukselle, joka saa säännöllistä, luotettavaa vertaistuellista seuraa.
  2. Eläkeikäiselle Seuralaiselle, joka saa merkityksellistä työtä. Muoniossa työllistetään 4-5 eläkeikäistä Seuralaista vanhusten ystäväksi.
  3. Vanhuksen omaiselle, joka saa jokaisen tapaamisen jälkeen vanhusläheisensä kuulumiset.
  4. Muonion kunnalle, joka saa arvokasta tietoa vanhusyksinäisyyden ehkäisystä ja sen tuottamasta hyvinvoinnista ja vaikutuksista kaupungille.

Lisätiedot:

Lea Waljus, Palvelusuunnittelija, Muonio
040 724 4025

Mirka Saarinen, toimitusjohtaja, perustaja, Seurana Oy
040 555 3235, mirka.saarinen@seurana.fi


Seurana on valtakunnallisesti toimiva Suomen ensimmäinen vanhusystäväyritys, jonka missio on onnellinen vanhuus. Seurana luo hyvinvointia vanhuksille ja heidän omaisilleen tarjoamalla vanhuksille säännöllistä eläkeikäistä ystäväseuraa kotiin tai hoivakotiin. Yritys työllistää yli 250 suuren sydämen eläkeikäistä vanhusten Seuralaista ympäri Suomen. Yritys palkittiin vuonna 2021 Suomen parhaaksi työpaikaksi. 

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti