fbpx

Suomussalmi edelläkävijäkuntana edistämässä onnellista vanhuutta

Tiedote 5.4.2023

Suomussalmi ensimmäisenä kuntana Kainuussa edistämässä onnellista vanhuutta sotiemme veteraaneille

Yksinäisyydestä, sosiaalisten hetkien puutteesta ja ulkoilun vähyydestä kärsii moni vanhus, ja sen vaikutukset hyvinvointiin, terveyteen sekä sitä kautta myös terveyden- ja vanhustenhuoltoon näkyvät kaikkialla. Myös lisääntynyt kotihoidon resurssipula lisää tarvetta uusien palveluiden testaamiselle. 

”Suomussalmen kunnassa on pohdittu usein, kuinka voisimme huomioida ikäihmiset ja sotaveteraanit entistä paremmin ja vastata myös yksinäisten ikäihmisten tarpeisiin. Seuranan yhteydenoton jälkeen asiat sujuivat nopeasti ja hyvinvointialueen näyttäessä vihreää valoa tällaiselle merkitykselliselle palvelulle, suomussalmelaiset sotaveteraanit saivat uuden ystävän, mitä pidän erittäin tärkeänä asiana”, toteaa Erno Heikkinen, Suomussalmen kunnanjohtaja.

Suomussalmella aloitettiin maaliskuussa Seurana Oy:n kanssa ainutlaatuinen vanhusseurapalveluyhteistyö, tavoitteena positiivinen vaikutus veteraanien elämänlaatuun ja sosiaalisiin hetkiin, sekä testata miten kunta voi lisätä alueen vanhuksille onnellista vanhuutta laadukkaasti ja työllistää samalla kunnan alueella asuvia eläkeläisiä. Näin kaksi eri senioritasoa hyötyvät toiminnasta.

”Olemme vuodesta 2017 lähtien tehneet suurella sydämellä laadukasta, vanhuksen hyvinvointia lisäävää, ei-sairaanhoidollista vanhusseuratyötämme. On hienoa nähdä, miten sekä hoivakodit, laitokset ja nyt myös kunnat ja hyvinvointialueet ovat ottaneet tästä keinon tuottaa onnellista vanhuutta ja samalla mahdollisuuden pienentää yksinäisyyden ja toimintakyvyn laskusta koituvia kuluja. Kun kaikkea ei voi tuottaa yksin, on hyvä turvautua luotettavan, hyväksi havaitun palvelun pariin”, sanoo Seuranan perustaja Mirka Saarinen. Saarinen on perustanut Seuranan omaan tarpeeseensa, etsittyään turhaan säännöllistä, luotettavaa seuraa oman sotainvalidi-isoisänsä arjen piristykseksi.

”Kokemuksesta tiedämme, että säännöllinen tuttu seura, mielekäs tekeminen, rupattelut ja ulkoilut vähentävät yksinäisyyden tunnetta ja sairauksien etenemistä sekä lisäävät fyysistä ja henkistä hyvää”, jatkaa Saarinen.

Seuranan palvelun yhteiskunnallinen vaikuttavuus on suuri. Kun Suomussalmella tehdään onnellista vanhuutta sotaveteraaneille, se tuottaa hyvinvointia usealle taholle:

Sotaveteraanille, joka saa säännöllistä, luotettavaa vertaistuellista seuraa. 

Eläkeikäiselle Seuralaiselle, joka saa merkityksellistä työtä. Suomussalmellakin jo 3 eläkeikäistä Seuralaista on työllistetty vanhusten ystäväksi. Vielä yhtä Seuralaista kaivataan. 

Vanhuksen omaiselle, joka saa jokaisen tapaamisen jälkeen vanhusläheisensä kuulumiset.

Kunnalle ja hyvinvointialueelle, joka saa arvokasta tietoa vanhusyksinäisyyden ehkäisystä ja sen tuottamasta hyvinvoinnista ja vaikutuksista kuntaan.


Seurana Oy on Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys. Positiivinen kehämme sisältää tyytyväisen vanhuksen, tyytyväiset omaisensa sekä eläkeikäiset Seuralaisemme, jotka saavat tehdä merkityksellistä keikkatyötä ja varautua itse toiminnalliseen vanhuuteen. Autamme niin vanhuksia, kuin myös puolisoa ja omaisia, jotka usein tekevät kaikkensa vanhempiensa tai puolisonsa eteen, keskellä työ- ja ruuhkavuosien kiireitä. Haluamme tasapainottaa työssä olevien työ- ja perhe-elämän arkea tekemällä hyvää arkea kiireettä vanhuksilleen. Toimimme valtakunnallisesti jo 161 paikkakunnalla ja työllistämme 400 eläkeläistä vanhusten ystäviksi. Seurana valittiin vuonna 2021 Suomen Parhaaksi Työpaikaksi, Great Place to Work. Meillä on aikaa.

Lisätiedot:

Mirka Saarinen
perustaja, toimitusjohtaja
Seurana Oy
040 555 3235, mirka.saarinen@seurana.fi

Erno Heikkinen
Kunnanjohtaja
Suomussalmen kunta
044 777 3344, erno.heikkinen@suomussalmi.fi

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti