fbpx

Miten saan muistisairaan vanhukseni juomaan ja syömään helteellä – ja muutenkin?

Moni, etenkin muistisairas kotona asuva vanhus unohtaa juomisen ja syömisen merkityksen. Janon ja nälän tunnetta ei enää huomaa. Tämä näkyy voimattomuutena, väsymyksenä, huimaamisena, pahoinvointina, sekavuutena ja kaatuiluna. Pahimmillaan tilanne vaatii sairaalahoitoa.

Onko sinullekin tuttua lause ”Juu, olen kyllä juonut ja syönyt”, mutta jääkaappiin vilkaistessa tai vesimukia etsiessä huomaat totuuden. Muistisairas ei sitä vain muista. 

Lue Seuralaistemme 9 vinkkiä, miten saada vanhus juomaan ja syömään myös kesähelteellä:

1. Älä kysy, että ottaisitko vettä? Tai ottaisitko lounasta? Tähän tilalle reipas toteamus iloisella sävyllä: ”Juodaas taas lasi vettä tai mehua, niin saadaan lisää virtaa.” Tai: ”Oho, olenkin unohtanut juoda vettä, otanpa tästä lasin ja laitan sinullekin, niin saadaan kippistää urakalla.” Ei siis kysytä, vaan toimitaan vaan. Kysymykseen kun on aina helppo vastata ei 🙂

2. Limsat ja mehut saattavat mennä vettä paremmin, ja esimerkiksi makukivennäisvedessä on myös suoloja – niitä tarvitaan. Eli aina pullo mukaan ja tokaisu ”Toin uutta juomaa, maistetaas tätä.”

3. Vesimeloni ja kurkku sisältävät paljon nestettä. Niitä lautaselle ja vaikka autetaan syöttämällä.

4. Mehujäät! Monelle uusi juttu, ja takuulla miellyttävä kun viilentää samalla.

5. Kun ruoka ei maita tai sen vallan unohtaa, voi olla puhtaasti muistamattomuudesta kyse. Vaikka et olisi varma, onko hän syönyt, ei tuplaruoka silloin tällöin tee pahaa, mikäli välissä niitäkin hetkiä ettei itse ruokaa muista ottaa. Reippaasti vain jääkaapille ja toteamaan: ”Täällähän on ihana lounas, lämmitän sen heti, niin päästään sitten nauttimaan jälkiruokakahvit.” Suolaistakin kun tarvitsee!

6. Kananmuna suolalla, meetwursti – hyviä pikkuvälipaloja suolaa antamaan.

7. Keitot, kylmänä tai lämpimänä. Ehdottoman hyvä juttu ja samalla saa nestettäkin.

8. Kylmät jugurttijuomat myös hyviä; nestettä, energiaa ja proteiinia.

9. Ilon, positiivisen höpötyksen ja leikkimielisen kippistelyn kautta – pieni hööpöttäminen kuin lapsille silloin tällöin tarpeen – ja hyvästä tunnelmasta tulee kaikille hyvä mieli.

Ja lähtiessä: läpivedon tarkistaminen sekä vaatetuksen keventäminen, mikäli liikaa päällä.

Hyviä kesäisiä vierailuja vanhustenne luona toivottelee,
Mirka ja Seuralaiset

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti