fbpx

Miten kommunikoida muistisairaan kanssa

Seuralaisten vinkit arvostavaan kommunikointiin muistisairaan kanssa

Meille Seuralaisille muistisairaan kanssa arvostava, tasavertainen, huomioiva kommunikointi on yksi perusarvoistamme missiossamme onnellinen vanhuus. Haluamme tehdä jokaisesta kohtaamisesta merkityksellisen ja henkilökohtaisen.

Koska muistisairaan seniorin omaiset ovat meiltä etsineet turvallista ja luotettavaa seuraa arjen iloksi, on meidän kunniatehtävä kommunikoida muistisairaan kanssaan välittäen ja kannustaen. Kommunikointi muistisairaan kanssa voi välillä olla haasteellista, etenkin puolisolle tai lapselle, joka on tottunut vuosikymmenet siihen aikuiseen, jonka kanssa voi keskustella ja jolta tulee parhaat vinkit ja taidot arjen asioihin. Nyt näin ei enää olekaan ja viestinnässä pitää huomioida muistisairaus ja rajallinen muisti. Turhautuneisuutta varmasti tapahtuu, kun yritetään jutella arjen asioista, aina peseytymiskehotuksesta vaikkapa television kaukosäätimen käyttöön.

Olemme listanneet kommunikointivinkkejämme kaikille muistisairaiden läheisille sekä hoitoalan ammattilaisille, tavoitteenamme saada muistisairaille onnellisia, arvostavia hetkiä. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, kun juttelet oman muistisairaan läheisesi kanssa.

  1. Älä aloita lausetta ”Muistatko, kun..”. Ei muistisairas muista asiaa suurella todennäköisyydellä ja se saa aikaan turhautumista ja nolostumista, kun ei muista. Muistisairas vetäytyy helposti ja lopettaa puhumisen. Ohjaa sen sijaan asiaa muistelun ja tarinoinnin kautta, positiivisesti ja rohkaisten tarinointiin.
  2. Muistisairasta kannattaa aina rohkaista yrittämään puhua loppuun asti, vaikka se kestäisikin. Älä vähättele taitojansa, vaan kehu ja kannusta. Me monesti teemme asioita heille valmiiksi, koska se on meille helpompaa. Siksi autamme lauseet loppuun, vaikka muistisairas haluaisi itsekin sitä yrittää.
  3. Sano, että kyllä pystyt ja että kannattaa kokeilla, sillä taitojen vähättely tuo passiivisuutta ja vie sitä kautta toimintakykyä alaspäin.
  4. Jos juteltava asia ei tule hänelle heti mieleen, ei kannata komentaa ja käskeä puhumaan, vaan pyytää nätisti ja ohjata kohti keskusteluaihetta. Viimeksi tänään saimme erään hoivakodin osastonhoitajalta kaunista palautetta, kun hän oli kuunnellut, miten Seuralaisemme oli kiireettä ja huomioiden antanut miesasiakkaan jutella rauhassa ja puhe oli sujunut niin kivasti, kun tunnelma oli kiireetön ja luottamuksellinen. Kiitos Tuula-Seuralaisellemme!
  5. ”Minähän sanoin sen juuri.” Älä käytä tätä, ei muistisairas muista. Sen sijaan toista ja muistele kanssaan. Se saman päivän aikana sanottu sama lause tulee joka kerta ”ensimmäistä” kertaa muistisairaalle. ”Missä se minun rahapussini onkaan?” Vaikka sitä kysytään kymmenet kerrat päivässä, ei sillä muistisairas tarkoita pahaa, vaan kysyy sen ihan aiheesta joka kerta.
  6. Älä häpeile muistisairaan sanomisia, sen sijaan heittäydy vaan tarinaan ja ymmärrä, että sanat suuhun tuo muistisairaus.
  7. Sopeudu muistisairaan tarinaan, älä väittele vastaan. Väittely ei auta, tuo vain pahan mielen molemmille sekä lopettaa puhumisen. Jos muistisairas muistaa jonkun asian väärin, ei se tarinointi katkea vuosilukuun tai auton merkkiin – pääasia että teillä on kivaa jutellessa.
  8. Ole läsnä kommunikoinnissa. Muistisairas kyllä huomaa, jos et ole ja menettää merkityksellisyyden tunteensa tilanteessa.
  9. Kun muistisairaalla on tarinoissaan negatiivinen hetki tai turhautuminen, ohjaa puhetta nätisti johonkin muuhun, positiiviseen asiaan tai tarinaan.
  10. Älä keskeytä tarinaa, vaikka se poukkoilisi, katkeilisi tai sisältäisi virheitä. Anna puheen soljua ja heittäydy tarinaan mukaan. Mikäs onkaan mukavampaa, kun nauttia kotisohvalla matkasta vaikkapa Lontooseen 🙂
  11. Muista huumorin ja ilon merkitys! Hyvällä mielellä ja hauskalla tarinoinnilla ohjaat muistisairasta ilon kautta kohti ulkoilua, asiointia tai vaikkapa onnistunutta ruokailuhetkeä 🙂

Onnellisia hetkiä muistisairaanne kanssa. Se on kova sairaus koko perheelle, mutta antaa myös paljon hauskoja tilanteita, jotka kannattaa vaikka kirjata muistiin pahojen päivien iloksi ja muistoiksi.

sauvakavely

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti