fbpx

Miten jaan vanhempien sukulaisten hoivan yksin tai sisarusteni kanssa?

Mikä siinä onkaan, että vanhempien ikääntyminen yllättää niin monen meistä? Kesällä High Level Silver Economy Forumissa Finlandia-talolla kuuntelin hyvän puheenvuoron, missä muistutettiin, että me omaiset tartumme asiaan liian myöhään, sitten kun tilanne on jo pahasti päällä ja apua todella tarvitaan. Suljemme varmaankin vähän vahingossa silmät vanhempiemme vanhentumiselta, emme halua käsitellä asioita ja sairauksia, vaan luotamme että vanhemmat pysyvät tukijalkana elämässä. Sitten tapahtuu jotain ja nopeasti – ja me emme tiedä, mitä tehdä, mihin ottaa yhteyttä, mistä apua saa ja mikä olisi vanhemmillemme parasta.

Vanhenemiseen liittyvistä asioista on hankala puhua läheisten kanssa. Vanhempamme kiistävät tosiseikat helposti, eivätkä halua asettautua hoidettavan asemaan. Usein he eivät halua ulkopuolista apua ja kuvittelevat pärjäävänsä hamaan tulevaisuuteen. Lapsen on vaikeaa ”pakottaa” vanhemmat ja sisarukset perhepalaveriin, missä käsitellään vanhempien vanhenemista ja sitä, kuka hoitaa mitäkin, sitten kun vanhemmat eivät enää pysty. Mutta mitä aiemmin tämän tekee ja mitä avoimemmin, sitä paremmin kohtaamme tulevan.

poyta-noppa-kortit

Tässä listausta, mistä perhepalaverissa on hyvä puhua ja päättää, kuka lapsista (tai jos ainut lapsi, kuka muu voisi) ottaa vastuun mistäkin, kun tilanne sitä vaatii. Asiat kuulostavat isolta, mutta niitähän ei tarvitse hoitaa yksin, vaan miettiä mahdollisia toimijoita, jotka auttavat.

Ensin kannattaa listata asiat, ja siitä jokainen voi valita itselleen mieluiset asiat omaksi vastuualueekseen. Lisäksi kannattaa miettiä jo ajoissa, mistä löytää apua silloin, kun itse ei pystytä/osata hoitaa kaikkea. Etenkin, jos lapsia on vain 1 tai 2 – tarvitaan varmasti jossain vaiheessa ulkopuolista apua merkityksellisen arjen takaamiseksi vanhemmalle:

  1. Pankki- ja veroasiat, ja raha-asioiden hoito ja valtuutukset
  2. Lääkäri- ja mahd. sairaalayhteydenpito tilanteen sitä vaatiessa
  3. Kauppa-asiat ja ruokaostokset
  4. Ruuan valmistus/tilaus; Miten taataan hyvä ja terveellinen ruokavalio?
  5. Hoitotahdon kirjaaminen, yksi malli mm täällä: https://seurana.fi/hoitotahto-on-helppo-tehda/
  6. Lääkkeiden ottaminen ja jaottelu valmiiksi päiväannoksiksi
  7. Tärkeiden papereiden kokoaminen yhteen kansioon (lääkkeistä ja sairauksista taloudellisiin asioihin ja hoitotahtoon)
  8. Kalenterin ylläpito sovituista asiointi- ja lääkäritapaamisista
  9. Kuljetusvastuu tai -palvelu asiointiin
  10. Siivous
  11. Ulkoilun, virkistyksen, asiointiavun, ruuanlaiton, seuran varmistaminen vanhemmalle lapsien loma-aikaan, työaikaan, viikonloppuaikaan – silloin, kun lapset eivät ehdi ja esim. omaishoitajavanhemman oman virkistyshetken ajaksi. Miten pidän vanhemman toimintakykyä yllä, tuen sitä mahdollisimman paljon, jotta vältettäisiin laitostuminen. Mistä hankin seuraa vanhemmalle, kun ystävät eivät enää käy?
  12. Kodin turvallisuus ja esteettömyys
  13. Tuki- ja vähennysasioiden asiointi (www.kela.fi, www.vero.fi jne)
  14. Uudet asumisvaihtoehdot, kun ei kotona enää pärjää

Lisäksi, jos sisaruksia on, hyvä idea on luoda vaikkapa oma WhatsApp-ryhmä, missä sisarusten kesken voi kertoa vanhempien kuulumisista ja omista vastuista – sekä välillä jakaa niitä iloisiakin, ja vaikka mustalla huumorilla sävytettyjä asioita, joista jää takuulla hauskoja muistoja tulevaa ajatellen 🙂

vanhus-ja-pulla

Vanheneminen tulee yllättäen – se voi tulla kaatumisen, sairauden tai muun toimintakyvyn heikkenemisen myötä. Tärkeintä on, että siihen ollaan valmistauduttu.

Hyviä vastuunjakotapaamisia toivotellen, Mirka

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti