fbpx

Onnellinen vanhuus ja 4 vinkkiä kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen

Onneksi meillä on kotitalousvähennys! Sitä kun ei aina vaan muisteta, että mikä se onkaan ja miten sitä hyödynnetään? Näin alkuvuodesta siitä saa täyden hyödyn irti, joten on hyvä hetki miettiä, miten sen hyödyntää. Onnellinen vanhuus omalle vanhemmalle tai isovanhemmalle on yksi hyvä syy kotitalousvähennyksen käyttöön.

Tässä 4 vinkkiämme sen hyödyntämiseen.

Mutta ensiksi verottajan sanoin, tätä on kotitalousvähennys (päivitetty vuoden 2024 tietojen mukaisesti):

Kotitalousvähennystä voit saada kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä ovat esimerkiksi hoito- ja hoivatyö, siivous, lastenhoito, asunnon remontointi ja tietotekniikkalaitteiden asennus. Kotitalousvähennys on enintään 3 500 euroa vuodessa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa. Kun ostat työn yritykseltä, voit vähentää arvonlisäverollisesta työn osuudesta 60 %.

Kotitalousvähennys on suoraan ansiotulon verosta tehtävä verovähennys, jota veronmaksajan pitää hakea itse veroilmoituksen yhteydessä. 

Miten kotitalousvähennystä sitten voi hyödyntää?

1.    Vanhuksille ostettavaa hoivatyötä voi tehdä niin kotona, vapaa-ajan asunnossa kuin palvelutalossa ja hoivakodissa. Ulkoilua, seurustelua, viriketoimintaa, laiteopastusta, kotiapua jne.

2.    Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää vanhus itse, puoliso, tai lapsi vanhemmalleen.

3.    Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen perheen sisällä: Mikäli maksimivähennys vuodessa (3 500 yksinasuva, 7 000 euroa pariskunta) uhkaa tulla täyteen, voi vanhuksen hoivatunnit jakaa myös lasten, ja siellä sisarusten ja lastenlasten kesken. Näin lahjasta saa vaikkapa vuoden mittaisen ja varmistettua kotitalousvähennyksen tehokkaan hyödyntämisen. Ajattele, isoisälle kaksi kertaa viikossa keskustelua, ulkoiluseuraa ja hoivaa kotiin vuoden ympäri ja sinulle lahjan antajana hyvä mieli isoisän yksinäisyyden vähenemisestä! Sitä on onnellinen vanhuus.

4.    Voinko ostaa palveluita miltä tahansa yritykseltä ja vähentää kotitalousvähennyksen? Tarkista aina ennen kuin teet sopimuksen, että yritys tai yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Et voi saada kotitalousvähennystä, jos yritystä tai yrittäjää ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin.

5.    Miten lasken kotitalousvähennyksen? Kotitalousvähennyksen suuruus on 60 %.

Esimerkki kotitalousvähennyksestä Seurana Oy:n asiakkaalta

Lapsenlapsi ostaa isoisälleen lahjaksi seuraa ja virkistystä palvelutaloon. Hän tietää, että saa vähentää 60 % laskusta. Omavastuu on aina 100 euroa. Hän maksaa palvelusta 2000 euroa vuodessa, ja saa kotitalousvähennystä yhteensä 1 100 euroa. Hän voi joko huomioida sen kuluvan vuoden veroprosentissaan, tai veroilmoituksessa ja ”mätkyjen” huomioinnissa tai palautuksena veroilmoitusta tehtäessä.

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voit vähentää 60 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamastasi laskusta työn osuus on 6 000 euroa (6 000 euroa x 60 %) – omavastuu 100 euroa = 3 500 euroa.

Seurana Oy on lisäksi kuntien sosiaalitoimen hyväksymä yksityinen vanhuspalvelutoimija ja teemme onnellista vanhuutta valtakunnallisesti. Palvelumme on arvonlisäverotonta hoivapalvelua vanhuksille, ja meiltä saat aina vanhuksesi iloksi eläkeikäisen, kiireettömän ja vertaistuellisen Seuralaisen, jolla on kokemusta ja aikaa. Ja itsellesi kuulumiset ja hyvän mielen joka tapaamisen jälkeen. Autamme asiakastamme kotitalousvähennyksen hyödyntämisessä ja tarvittaessa soitamme yhdessä verottajalle ja hoidamme asian.

Lisätietoja palveluistamme saat www.seurana.fi tai mirka.saarinen@seurana.fi, 040 555 3235. Seuranan perustaja Mirka Saarinen on ollut aktiivinen kotitalousvähennyksen puolustaja ikäihmisille. Kotitalousvähennyksen avulla pidetään toimintakykyä ja henkistä hyvinvointia yllä ja vähennetään laitostumista – tehdään siis onnellista vanhuutta.

Tästä luet hyvin, miten saat vanhukselle sekä kotitalousvähennyksen että arvonlisäverottoman palvelun.

Hyviä lisävinkkejä kotitalousvähennyksestä vanhuspalveluissa antaa mm. Kotiliesi ja Seura.

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti