fbpx

Iloa ja merkityksellisyyttä vanhuksen elämään ja merkitystä työhön

Minulta on kysytty, että mitä tällainen uudenlainen palvelu vanhuksille pitää sisällään, ja mitä se työ onkaan. Olenhan jo aikanaan kirjoittanut, että miten tällainen uusi yksityinen palvelumalli toimii julkisen ja kolmannen sektorin palvelujen välissä.

Kauniina heinäkuisena iltana kirjoittelen teille tästä positiivisuuden kehästä työssämme. Kerron teille muutamia esimerkkejä arjestamme, ja miten se vaikuttaa asiakkaisiin, omaisiin, työntekijöihimme eli Seuralaisiin, yhteiskuntaan sekä tietenkin minuun yrityksen perustajana.

Toimintamme perustuu ei-sairaanhoidollisiin vanhuspalveluihin, eli keskitymme seuran pitämiseen, merkityksellisyyden tuomiseen, arjen piristykseen. Tätä teemme vanhuksen ja omaisten toiveiden mukaan ulkoilemalla, seurustelemalla, valokuvien katselulla, muistelemalla, kirjaamalla ylös tärkeitä muistoja, asiointiapuna, saattaja-apuna, kulttuurikäyntien kaverina, kahvittelulla, tietokone- ja puhelinopastuksella, pelikaverina, lukemalla, jumppakaverina, kauppakaverina jne. Lista on pitkä.

Tässä kaikessa avaintekijänä on kiireettömyys, kuuntelu ja merkityksen tuominen elämään

Upeita asioita. Parhaita hetkiä arjessa ovat ne, kun vanhus antaumuksella muistelee työuraansa, lapsuusaikojaan, armeija-aikojaan, perhe-elämäänsä tai vaikkapa matkojaan, sekä saa irti tapaamisesta juuri sen, mitä on halunnutkin, ja tietenkin seuraa ja aikaa. Nämä ovat monesti hetkiä, joissa tunnelma ja kiireettömyys ovat käsin kosketeltavia. Näitä myös omaiset arvostavat; ne kun ovat asioita mitkä omien tapaamisten muissa jutusteluissa ja tehtävissä jäävät helposti itseltä tekemättä.

Vanhus saa muistelusta paljon. Eilen mm. yksi asiakas muisteli työuraansa, sen parhaita hetkiä, moninaisuutta, työkavereita ja hienointa oli nähdä ilon syttyvän silmiin ja kun vanhus lopuksi totesi, että ”Minähän olen saanut paljon aikaan, en muistanutkaan kaikkea ennen kuin nyt muisteltiin!”.

Esimerkkinä voisi sanoa myös naistenviikon kunniaksi pidetyt päivätanssit hoivakodissa. Siellä asuva vanhus ei olisi päässyt paikalle yksin, eikä hoitajilla ole mahdollisuutta saattaa yksittäisiä asukkaita eri aktiviteetteihin. Lähdimme asiakkaan kanssa tunnin tansseihin ja siitä tulikin hauska reissu! Tuettuna onnistui niin tanssi, laulujen muistelu kuin vieruskaverien kanssa rupattelu. Teki hyvää niin fyysisesti kuin henkisesti, ja siitä on keskusteltu viime maanantain jälkeen useasti!

Tai kun sairaalasta kotiutunut vanhus on kärsinyt yksinäisyyden tunteesta ja epävarmuudesta kotiutumisen jälkeen, ja omaiset ovat tilanneet palvelumme luokseen säännöllisiin vierailuihin tuomaan piristystä vanhukselle. Tämän vanhuksen kanssa katselemme valokuvia ja luemme runoja. Hänen näkökykynsä ei ole enää kovin hyvä, ja kuvien katselu on enemmänkin sitä, että kerron ja kuvailen kuvia ja hän täydentää niitä muistoistaan. Runojakaan ei pysty lukemaan, mutta nyt nauttii kuuntelusta, ja niistä keskustelusta.

Aikaa ruuhkavuosiin, seuraa vanhukselle, aktiivisuutta eläkeläisen arkeen

Omaiset kääntyvät puoleemme, kun arjen kiireet ja etäisyydet tai vaikkapa pitkä lomamatka estävät omat päivittäiset tai viikoittaiset käynnit vanhuksen luona. He haluavat tietää läheisensä kuulumiset ja antaa hänelle hyviä hetkiä arkeen seuran merkeissä. Nämä omaiset ovat täyttä kultaa ja haluavat vain hyvää rakkaalleen. Heille tulee itselle hyvä mieli, kun näkevät vanhusta ja vanhus tyytyväisenä kertoo tapaamisistamme.

Tässä lainaus tuoreimmasta palautteesta omaiselta, kun hän palasi lomaltaan takaisin kotiin: ”X aktivoitui selkeästi palvelun aikana ja koki myönteisenä sen, että oli jotain mitä odottaa.”

Positiivinen kehä jatkuu seuraa ja virkistystä saavasta vanhuksesta, hyvää mieltä saavan omaisen kautta tietenkin merkitystyötä tekevään Seuralaiseen. Jokaisen tapaamisen jälkeen on hyvä olo, kun tietää kiireettömän tapaamisen virkistäneen vanhusta. Omakin pää on täynnä hauskoja tarinoita ja muisteluita. Jää hyvä mieli loppuhalauksesta. Lisäksi työllistämme mm. jo eläkkeellä olevia Seuralaisia, jotka haluavat tehdä sydämellään tätä merkityksellistä työtä ja saada siitä itselle hyvää mieltä ja lisätienestiä eläkkeen päälle.

Yhteiskuntaan tämä työ vaikuttaa myös hyvissä merkeissä. Vanhusten yksinäisyys vähenee, henkinen hyvinvointi kasvaa. Tämä vaikuttaa jo ihan fyysiseenkin kuntoon kuntoon ja esimerkiksi sairaalakuluihin. Myös työstä nauttivat hyväkuntoiset eläkeläiset saavat lisää hyvinvointia ja sisältöä elämäänsä. Kaikki nämä tarinat ja kokemukset ja hyvät hetket tuovat suunnattomasti hyvää mieltä ja kiitollisuutta.

Tämä palvelu on juuri sitä, mitä halusin itse aikanaan tilata, ja nyt saan sitä onneksi välittää kaikille vanhuksille – sinullekin tai sinun vanhemmalle, isovanhemmalle, appivanhemmalle tai sukulaiselle.

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti