Vanhustemme perheenjäsenet kyselevät usein kokeneilta Seuralaisiltamme arkea sujuvoittavia vinkkejä muistisairaan onnellisen vanhuuden merkeissä. Olemme näitä listailleet ja tässä muutama vinkkimme sinunkin vanhusläheisesi onnistuneelle arjelle niin kotona kuin hoivakodissa.
- Varmista, että hän saa tehdä mieluisia ja tuttuja askareita.
- Muistuslappujen tekeminen.
Jos muistisairas on tykännyt leipoa, tehdä ristikoita tai vaikkapa hoitaa kukkia – anna hänelle mahdollisuus tehdä niitä tärkeitä arjen rutiineita niin kauan kuin mahdollista. Yksinkertaiset tekemiset vaikkapa pannukakun tekemisestä kukkien kasteluun ovat helpohkoa järjestää, ja jos kukat meinaavat saada liikaa vettä, ostetaan uusia tilalle 🙂
Tärkeää on että askareet saavat hänet liikkeelle ja tuntemaan olonsa tärkeäksi. Myös pöydän pyyhkiminen on monelle muistisairaalle tärkeää. Ja eihän se ihme olekaan! Kun perheenäiti on vuosikymmenet pyyhkinyt pöytää lasten jäljiltä, niin se liike on takuuvarmasti selkärangassa. Annetaan siis rätti käteen ja pyyhitään pöytä.
Näitä osa vanhusasiakkaidemme lapsista ovat tehneet niin hienosti! Valkoisia, selkeitä lappuja isoilla kirjaimilla arkeen muistuttamaan paikasta ja ajasta. Esimerkiksi:
- Ulko-ovella: ”Tämä on Raili sinun kotisi ja ei kannata lähteä yksin ulos. Jos lähdet ulos, ota mukaasi avain, puhelin ja rollaattorisi. Jos haluat ulos, soita Mirja-tyttärellesi 040 111 1111 ja kysy ulkoilukaveriksi.”
- Keittiössä: ”Tämä on sinun kotisi, Liisa ja tässä kaikki tärkeät puhelinnumerot: Liedestä on otettu sulake pois, ettei vaan jää ruoka uuniin liian kauaksi aikaa. Kahvia on termospullossa.”
- Jääkaapissa: ”Ruokaa on jääkaapissa. Muista syödä. Iltapäivisin Marja-Seuralainen lämmittää sinulle päivällisen.”
- Makuuhuoneessa ”Tässä on sinun makuuhuoneesi ja kuvassa on kaikki läheisesi. Kun lähdet liikkeelle, ota rollaattori kävelyn tueksi. Tässä myös tärkeät puhelinnumerot:”
- WC:n ovessa ”Täällä on vessa ja kylpyhuone.”
- Television luokse ”Älä ota televisiota pois seinästä, vaan sulje se kaukosäätimen punaisesta nappulasta. Päälle menee vihreästä nappulasta.”
- Hanki selkeitä kelloja moneen huoneeseen. Senioriliikkeistä löytyy hyviä kelloja, missä lukee selkeästi kellon aika ja se onko iltapäivä vai yö. Vuorokauden ajat menevät helposti sekaisin, etenkin valoisina kesäöinä tai pimeinä talvi-iltapäivinä. Kelloja ja arjen välineitä voi etsiä esimerkiksi apuvälinekaupasta https://www.ettonet.fi
- Varmista että kodin käytävät ovat esteettömät. Turhat kynnykset pois, jotta rollaattorilla helppo kulkea. Lehtipinot, laatikot ja huonekalut pois tieltä, jotta vältetää kaatuminen. Myös mattojen reunat kannattaa katsoa, etteivät vain nouse helposti ja mahdollista kaatumista.
- Kaupunkien apuvälinelainaamoista löytyy kotiin mm. wc-tukea, sänkykoroketta ja -laitaa ym kotona turvallisen liikkumisen apuvälinettä.
- Helposti puettavat vaatteet. Housut kannattavat olla kuminauhavyötäröiset. Muistisairas saattaa menettää vetoketjun ja napin laittamisen koordinaation. Siksi kuminauhavyötäröiset housut saa puettua kivasti, eivätkä jää auki. Talvikengät on hyvä myös olla helppopuettavat. Esimerkiksi Kuomat toimivat – ovat riittävän isot ja ilman vetoketjuja ja nauhoja.
- Muistisairaalle taskuun yhteystiedot. Muistisairaan takin taskuihin kannattaa sujauttaa yhteystietolaput, etenkin läheisen tiedot tärkeät. Lisäksi voi ostaa vaikkapa suomalaisen laatutuotteen OSMO -muistisairaan välineen eli taskuun, rollaattoriin, käsilaukkuun laitettavan nimikyltin. https://www.facebook.com/OSMOturva/
Toivottavasti näistä vinkeistä on apua teidän perheen vanhimman onnellista arkea varmistamaan.
Onnellista vanhuutta ja arkea toivotellen, Seuranan kokeneet ja vertaistuelliset Seuralaiset
ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!
Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.
Soita 040 5553235 Lähetä viesti