fbpx

8 vinkkiä vanhusten hyvinvoinnin ylläpitoon korona-aikana

”Äidin mieliala on laskenut tosi paljon. Ei hän muistisairaana ymmärrä, miksi emme tule käymään. Hän kokee olevansa hylätty. Miten saan elämänlaatua äidille?”

Viimeisen kahden viikon aikana olemme rakentaneet kiireesti malleja, joiden avulla saamme tuotettua iloa sekä vanhuksille että heidän omaisilleen. Koska fyysiset tapaamiset ovat rajoitettuja, ainakin hoivakodeissa, emme pääse tapaamaan kaikkia vanhuksiamme tällä hetkellä. Rajoitusten myötä käyttöön ovat tulleet niin video- kuin tavallisetkin puhelut. 

Upeat eläkeikäiset Seuralaisemme ovatkin varsinaisia puhelintyttöjä, kun opettelivat Skypet ja FaceTimet innolla ja aloittivat uuden uran. Lisäksi Maija-Seuralaisemme kertoi aloittaneensa polkupyörälähetin uran, koska toimitamme myös kauppa- ja apteekkiasioita vanhuksillemme, Maija siis pyörällä.

Valitettavasti osaa vanhuksiamme emme pysty auttamaan puhelimitse. Syynä tähän ovat joko kuulo-ongelmat tai se, että hoivakodissa ei ole laitteita tarjolla asukkaille. 

Meiltä on kovasti kysytty vinkkejä vanhusten mielialan ja toimintakyvyn ylläpitoon. Tätä saa jakaa, mikäli koette sen tuovan iloa läheisillenne.

Seuranan vinkit onnelliseen vanhuuteen korona-aikana: 

1.     Puhelinkeskustelut aina kuin mahdollista! Tavoitteena pitää puhelun positiivisena ja luoda hyvää mieltä.

2.     Ulkoilu aina kun mahdollista. Sovitaan treffit pihalle, turvaväli huomioiden. Kävely luonnossa tekee hyvää niin mielelle kuin vartalolle. Soita muistisairaalle varttia ennen kuin olet pihassa, että olet pian siellä, alahan pukemaan. Ja auta vaatteet puhelimen kautta päälle ja muistuta, että hän ottaa avaimen mukaan.

3.     Postiluukkukeskustelu – Myös postiluukun kautta voi keskustella. Vanhus istuu eteisessä ja sinä luukun takana käytävässä. Testattu on, että hyvää mieltä saadaan näinkin aikaan.

4.     Perinteinen posti – Lähetä kortteja ja kirjeitä ja vaikka kiinnostava lehti mukaan. Lasten askartelutkin toimivat. Meidän pieni kotikoululainen ja koko luokkansa aktivoitiin tekemään askarteluja Seuranan vanhusten iloksi ja me postitamme ne heille. Iloista mieltä takuulla niin antajalle kuin saajalle.

5.     Lukemisen varmistaminen. Vie lempikirjasi seniorille, saa hänkin lukea sen.

6.     Ikkunan takaa tervehtiminen, mikäli vanhus asuu ensimmäisissä kerroksissa. Tuuletusluukku auki ja kuulumisten vaihtaminen lasin välityksellä. Jos ei luukkua saa auki, niin puhelinyhteys sitten mukaan keskusteluun. Tässäkin saa aktivoitua vaikka pikkujumppaan lasin läpi.

7.     Postiluukusta kirjeen tiputtaminen kaikille naapuruston senioreille. ”Kuinka voit? Voinko käydä kaupassa ja apteekissa puolestasi? Jutellaan vaikka postiluukun raosta mikäli juttuseuraa kaipaat. Terkuin naapuri ja puhelinnumero mukaan.”

8.     Lupaus, että korona-ajan jälkeen nähdään entistä useammin ja tehdään kaikkea kivaa, että saadaan mieliala ja toimintakyky taas nousuun 

Tärkeintä on nyt tehdä tikusta asiaa! Parempi liikaa soittoja kuin liian vähän.

Onnellisen vanhuuden terveisin,

Mirka Saarinen

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti