fbpx

Puumala edistää kahden senioriryhmän hyvinvointia ja toimintakykyä – edelläkävijäkuntien joukossa

Tiedote 21.02.2024

Puumala edistää kahden senioriryhmän hyvinvointia ja toimintakykyä – edelläkävijäkuntien joukossa

Pilottihankkeen tavoitteena on vanhusten mielialan ja fyysisen kunnon kohoaminen ja eläkeläisten merkityksellinen työllistyminen

-Puumalassakin on vanhuksia, jotka kokevat yksinäisyyttä ja kaipaavat säännöllistä, luotettavaa ja samanikäistä seuraa arjen iloksi. Tiedostamme, miten yksinäisyys vaikuttaa niin mielialaan kuin toimintakykyyn, ja sen ennaltaehkäisy on kaikkien asia. Halusimme lähteä mukaan pilottihankkeeseen, missä testataan kiireettömän seuran ja yhdessäolon, ulkoilun ja yhteisen tekemisen vaikutus vanhusten hyvinvointiin, kertoo Puumalan hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja Anna-Mari Summanen.

Suomessa on yli 300 000 yksinäisyyttä, sosiaalisten hetkien puutetta ja ulkoilun vähyyttä kokevaa vanhusta. Vaikutukset terveyteen sekä sitä kautta myös terveyden- ja vanhustenhuoltoon näkyvät kaikkialla. Myös hyvinvointialueiden säästöt sekä lisääntynyt hoivan resurssipula lisäävät tarvetta uusien ennaltaehkäisevien palvelumuotojen testaamiselle.

Puumala haluaa olla edelläkävijänä vanhusten hyvinvointia mahdollistavana kuntana, ja varmistaa maaliskuusta alkaen 10 vanhukselleen Seurana Oy:n ainutlaatuisen vanhusseurapalvelun 6 kuukaudeksi. Onnellisen vanhuuden -pilottihankkeen tavoitteena on positiivinen vaikutus vanhusten elämänlaatuun ja sosiaalisiin hetkiin, sekä testata, miten kunta voi lisätä alueen vanhuksille elämänlaatua laadukkaasti, ja työllistää samalla kunnan alueella asuvia eläkeläisiä. Näin kaksi eri senioritasoa hyötyvät toiminnasta. 

– Olemme vuodesta 2017 lähtien tehneet suurella sydämellä laadukasta, vanhuksen hyvinvointia lisäävää, ei-sairaanhoidollista vanhusseuratyötämme. On hienoa nähdä, miten sekä omaiset, hoivakodit ja nyt myös kunnat ovat ottaneet tästä keinon tuottaa onnellista vanhuutta ja samalla mahdollisuuden pienentää yksinäisyyden ja toimintakyvyn laskusta koituvia kuluja. Kun kaikkea ei voi tuottaa yksin, on hyvä turvautua luotettavan, hyväksi havaitun palvelun pariin. Palvelumme tuo tutkitusti kohonnutta mielialaa ja toimintakykyä niin vanhusasiakkaillemme kuin eläkeläisille, jotka koulutamme ja työllistämme vanhusten Seuralaisiksi, sanoo Seuranan perustaja Mirka Saarinen. Saarinen on perustanut Seuranan omaan tarpeeseensa, etsien turhaan säännöllistä, luotettavaa seuraa oman sotainvalidi-isoisänsä arjen piristykseksi. 

Seuranan palvelun yhteiskunnallinen vaikuttavuus on suuri. Kun Puumala ostaa ennaltaehkäisevän vanhusten hyvinvointi- ja seurapalvelun kymmenelle vanhukselle, se tuottaa hyvinvointia usealle taholle: 

· Kotona yksin asuvalle vanhukselle, joka saa säännöllistä, kiireetöntä ja luotettavaa vertaistuellista seuraa. 

· Eläkeikäiselle Seuralaiselle, joka saa merkityksellisestä työtä. Puumalassa työllistetään 5 eläkeikäistä Seuralaista vanhusten ystäväksi. 

· Vanhuksen omaiselle, joka saa jokaisen tapaamisen jälkeen vanhusläheisensä kuulumiset ja hyvää mieltä, kun rakkaalla on hyviä hetkiä.

· Puumalan kunta saa arvokasta tietoa vanhusyksinäisyyden ehkäisystä ja sen tuottamasta hyvinvoinnista ja vaikutuksista koko yhteiskunnalle.

· Julkisen sektorin kuormittamisen vähentämistä mm. tasapainon parantumisella yhteisten ulkoilujen ja askareiden lisäännyttyä, sitä kautta sairaalahoidon ja laitostumisten vähentymistä

– Näemme varmasti pian hankkeen tuomat hyödyt valituille vanhuksille, ja hienoa olla edelläkävijäkuntien joukossa tekemässä tätä hyvää vanhuksille, iloitsee Anna-Mari Summanen Puumalasta. 

Lisätiedot:

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja Puumala, 050 342 5037, anna-mari.summanen@puumala.fi

Mirka Saarinen, toimitusjohtaja, Seurana Oy, 040 555 3235, mirka.saarinen@seurana.fi

Seurana on valtakunnallisesti toimiva Suomen ensimmäinen vanhusystäväyritys, jonka missio on onnellinen vanhuus. Seurana luo hyvinvointia vanhuksille ja heidän omaisilleen tarjoamalla vanhuksille säännöllistä eläkeikäistä ystäväseuraa kotiin tai hoivakotiin. Yritys työllistää yli 400 suuren sydämen eläkeikäistä Seuralaista ympäri Suomen. Yritys palkittiin vuonna 2021 Suomen parhaaksi työpaikaksi. 

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti

Vastaa