fbpx

Kuopio edistää edelläkävijänä onnellista vanhuutta Juankoskella ja Maaningalla

Pilottihankkeen tavoitteena hyvinvoinnin lisääminen kahdelle senioriryhmälle haja-asutusalueilla

”Meillä on Kuopiossa alueita, missä koetaan vanhusyksinäisyyttä pitkien välimatkojen ja haja-asutuksen vuoksi. Halusimmekin lähteä mukaan pilottihankkeeseen, jolla testataan säännöllisen, vertaistuellisen seuran ja kiireettömän yhdessäolon, ulkoilun ja yhteisen tekemisen vaikutusta niin vanhusten mielialan kuin toimintakyvyn parantamiseen. Edelläkävijänä haluamme nähdä vanhusyksinäisyyden vähentämisen tuomaa vaikuttavuutta hyvinvointiin”, kertoo Kuopion kotihoidon päällikkö Kaija Kokkonen.

Yksinäisyydestä sekä sosiaalisten hetkien ja ulkoilun vähyydestä kärsii moni vanhus, ja sen vaikutukset hyvinvointiin, terveyteen sekä sitä kautta myös kunnan terveyden- ja vanhustenhuoltoon näkyvät kaikkialla. Myös lisääntynyt kuntien kotihoidon resurssipula lisää tarvetta uusien palveluiden testaamiselle.

Kuopio tilasi lokakuusta alkaen 10 vanhukselleen Seurana Oy:n ainutlaatuisen vanhusseurapalvelun, Onnellisen vanhuuden -hankkeen, tavoitteenaan positiivinen vaikutus vanhusten elämänlaatuun ja sosiaalisiin hetkiin, sekä testata, miten kunta voi lisätä alueen vanhuksille onnellista vanhuutta laadukkaasti ja työllistää samalla kunnan alueella asuvia eläkeläisiä. Näin kaksi eri senioritasoa hyötyvät toiminnasta.

”Olemme vuodesta 2017 lähtien tehneet suurella sydämellä laadukasta, vanhuksen hyvinvointia lisäävää, ei-sairaanhoidollista vanhusseuratyötämme. On hienoa nähdä, miten sekä hoivakodit, laitokset ja nyt myös kunnat ovat ottaneet tästä keinon tuottaa onnellista vanhuutta ja samalla mahdollisuuden pienentää yksinäisyyden ja toimintakyvyn laskusta koituvia kuluja. Kun kaikkea ei voi tuottaa yksin, on hyvä turvautua luotettavan, hyväksi havaitun palvelun pariin. Palvelumme tuo tutkitusti kohonnutta mielialaa ja toimintakykyä niin vanhusasiakkaillemme kuin eläkeläisille, jotka koulutamme ja työllistämme vanhusten Seuralaisiksi”, sanoo Seuranan perustaja Mirka Saarinen. Saarinen on perustanut Seuranan omaan tarpeeseensa, etsittyään turhaan säännöllistä, luotettavaa seuraa oman sotainvalidi-isoisänsä arjen piristykseksi.

Seuranan palvelun yhteiskunnallinen vaikuttavuus on suuri. Kun Kuopio ostaa vanhusseurapalvelun kymmenelle vanhukselle, se tuottaa hyvinvointia usealle taholle:

  1. Kotona yksin asuvalle vanhukselle, joka saa säännöllistä, luotettavaa vertaistuellista seuraa.
  2. Eläkeikäiselle Seuralaiselle, joka saa merkityksellistä työtä. Maaningalla ja Juankoskella työllistetään 8-10 eläkeikäistä Seuralaista vanhusten ystäväksi.
  3. Vanhuksen omaiselle, joka saa jokaisen tapaamisen jälkeen vanhusläheisensä kuulumiset.
  4. Kuopion kaupungille, joka saa arvokasta tietoa vanhusyksinäisyyden ehkäisystä ja sen tuottamasta hyvinvoinnista ja vaikutuksista kaupungille.

”Näemme varmasti pian hankkeen tuomat hyödyt valituille vanhuksille, ja hienoa olla edelläkävijäkuntien joukossa tekemässä tätä hyvää vanhuksillemme”, iloitsee Kokkonen.

Lisätiedot:

Kaija Kokkonen, kotihoidon päällikkö, Kuopion kaupunki / Perusturvan palvelualue, Hoivapalvelut
044 718 6407, kaija.anneli.kokkonen@kuopio.fi

Mirka Saarinen, toimitusjohtaja, Seurana Oy
040 555 3235, mirka.saarinen@seurana.fi


Seurana on valtakunnallisesti toimiva Suomen ensimmäinen vanhusystäväyritys, jonka missio on onnellinen vanhuus. Seurana luo hyvinvointia vanhuksille ja heidän omaisilleen tarjoamalla vanhuksille säännöllistä eläkeikäistä ystäväseuraa kotiin tai hoivakotiin. Yritys työllistää vanhusten yli 250 suuren sydämen eläkeikäistä Seuralaista ympäri Suomen. Yritys palkittiin vuonna 2021 Suomen parhaaksi työpaikaksi.

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti