fbpx

Ylitornio pilotoi edelläkävijänä omaishoitajien ja omaishoidettavien senioreiden hyvinvointia

Tiedote

Ylitornio pilotoi edelläkävijänä hyvinvointipalvelua omaishoidettaville senioreille, omaishoitajilleen sekä eläkeikäisille Seuralaisillewin-win-win kaikille osapuolille

Ylitornio ja Seurana Oy tekevät ainutlaatuisen hyvinvointipilotin kunnan omaishoitajien hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseksi. Samalla hyötyvät niin omaishoidettavat ikäihmiset kuin heille Seuralaisiksi palkatut eläkeläiset eli useampi senioriryhmä.

Hankkeessa omaishoidettava senioriasiakas hyötyy kiireettömästä ja vertaistuellisesta seurasta, esimerkiksi jutustelun, ulkoilun ja yhteisen tekemisen merkeissä. Omaishoitaja puolestaan saa omaa aikaa oman jaksamisen tukemiseen. Lisäksi tehtävään koulutettavat eläkeikäiset Seuralaiset nauttivat merkityksellisestä työstä ja uuden oppimisesta.

”Meillä on paljon omaishoitajia, jotka ovat itsekin ikääntyneitä. Haluamme testata, mitä hyvää viikoittaiset säännölliset vapaahetket vaikkapa lepäämisen, kuntoilun, asioinnin tai muun oman ajan merkeissä tuovat heille. Hankkeessa iäkäs omaishoidettava saa kotiin säännöllisen tutun seuran siksi aikaa, että omaishoitaja saa omaa aikaa virkistykseen tai vaikkapa kaupassa käyntiin. Turvallisesti, kun tietää omaishoidettavan olevan luotettavassa ja tutussa seurassa”, toteaa Ylitornion kunnanjohtaja Maija Pihlajamäki.

Moni kunta on jo lähtenyt ennaltaehkäisemään vanhusten yksinäisyyttä ja edistämään heidän hyvinvointiaan vanhusseurapalvelun avulla. Me näemme tässä samalla, mitä hyvää tästä saa vanhuksen lisäksi myös omaishoitajansa sekä työhön valittu virkeä eläkeläinen”, Pihlajamäki jatkaa.

”Omaishoitajien työ on todella arvokasta yhteiskunnallemme. Samalla myös hyvin sitouttavaa ja raskastakin. Moni puolisonsa omaishoitaja on itsekin ikääntynyt ja voimavarat ovat heikentyneet. Lepoa ja omia hetkiä tarvitaan. Nyt tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja toimintakykyä niin omaishoidettavalle kuin omaishoitajalle”, sanoo Seuranan perustaja Mirka Saarinen.

Yksinäisyydestä ja sosiaalisten hetkien puutteesta ja ulkoilun vähyydestä kärsii moni vanhus, ja sen vaikutukset hyvinvointiin, terveyteen sekä sitä kautta myös kunnan terveyden- ja vanhustenhuoltoon näkyvät kaikkialla.

Ikääntyminen ja sairastumiset vääjäämättä vähentävät sosiaalisuutta; ystävät eivät joko itse enää pääse kylään tai sitten sairastuminen pelottaa ja ei uskalleta enää kyläillä. Tämä koskee niin ikääntyneitä omaishoitajia kuin -hoidettavia ja tuo yksinäisyyttä molempien arkeen. Ylitornio tekee upean edelläkävijyyden tarjotessaan palvelun omaishoitajien hyödyksi”, kiittää Saarinen.

Ylitornio tilasi tammikuusta alkaen 5 omaishoitajalle ja -hoidettavalle Seurana Oy:n ainutlaatuisen vanhusseurapalvelun, Onnellisen vanhuuden -hankkeen, tavoitteenaan positiivinen vaikutus vanhusten elämänlaatuun ja sosiaalisiin hetkiin. Samalla työllistetään kunnan alueella asuvia eläkeläisiä. Näin eri senioritasot hyötyvät toiminnasta.

”Olemme vuodesta 2017 lähtien tehneet suurella sydämellä laadukasta, vanhuksen hyvinvointia lisäävää, ei-sairaanhoidollista vanhusseuratyötämme. On hienoa nähdä, miten sekä hoivakodit, laitokset ja nyt myös kymmenet kunnat ovat ottaneet tästä keinon tuottaa onnellista vanhuutta ja samalla mahdollisuuden pienentää yksinäisyyden ja toimintakyvyn laskusta koituvia kuluja. Palvelumme tuo tutkitusti kohonnutta mielialaa ja toimintakykyä niin vanhusasiakkaillemme kuin eläkeläisille, jotka koulutamme ja työllistämme vanhusten Seuralaisiksi”, sanoo Seuranan perustaja Mirka SaarinenSaarinen on perustanut Seuranan omaan tarpeeseensa, etsien turhaan säännöllistä, luotettavaa seuraa oman sotainvalidi-isoisänsä arjen piristykseksi.

Seuranan palvelun yhteiskunnallinen vaikuttavuus on suuri.

Lisätiedot:

Maija Pihlajamäki, kunnanjohtaja, Ylitornio
0400 537 756, maija.pihlajamaki@ylitornio.fi

Mirka Saarinen, toimitusjohtaja, Seurana Oy
040 555 3235, mirka.saarinen@seurana.fi


Seurana on valtakunnallisesti toimiva Suomen ensimmäinen vanhusystäväyritys, jonka missio on onnellinen vanhuus. Seurana luo hyvinvointia vanhuksille ja heidän omaisilleen tarjoamalla vanhuksille säännöllistä eläkeikäistä ystäväseuraa kotiin tai hoivakotiin. Yritys toimii jo 130 kunnassa ja työllistää vanhusten ystäviksi yli 300 suuren sydämen eläkeikäistä Seuralaista ympäri Suomen. Seuranan asiakastyytyväisyys on 100 %, kiitos Seuralaistemme hyvän työn. Yritys palkittiin vuonna 2021 Suomen parhaaksi työpaikaksi.

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti