fbpx

Niin lähellä, mutta kaukana. Vinkit etäomaishoitajalle ja kaukana asuvalle läheiselle

Me lapset, lapsenlapset ja lähisuku asumme usein kaukana vanhemmistamme ja appi- ja isovanhemmista ja suvun ikääntyneistä.

Kun läheisemme ikääntyvät, pidämme heistä huolta enemmän, autamme asioiden hoidossa sekä hyvinvoinnissa. Kaukana asuvia hoitajia kutsutaan Suomessa etäomaishoitajaksi, ja heitä on Suomessa yli 65 000. Etäomaishoito ei ole päivittäistä hoivaa, vaan huolenpito tapahtuu viikonloppuisin ja loma-aikana. Etäomaishoitaja voi matkustaa joka viikonloppu tai jopa arki-iltaisin pitkän matkan huolehtiakseen läheisestään. Tilanteita on erilaisia hoivaa tarvitsevan kunnosta ja toimintakyvystä riippuen.

Lisäksi etäomaishoitaja pitää yhteyttä läheiseen pitkin viikkoa puhelimitse. Vanhukselle tärkeää on etäomaishoitajan antama henkinen tuki, ja seurana ja juttukaverina oleminen. Etäomaishoito on vaativaa hoitajalle omissa kiireissä, työssä ja ydinperheen hoidossa. Tuntuuko tutulta? Tässä vinkkejä sinulle, etäomaishoitaja:

1. Sovi säännöllinen yhteydenottoaika ja –menetelmä hoidettavasi kanssa

Varaamalla säännöllisen sovitun, lyhyenkin kontaktiajan, saatte hyvän rutiinin yhteydenottoihin ja kumpikin tiedätte ja tunnette tämän tavan. Helpottaa, kun ei tarvitse erikseen muistella koska soiteltu ja ajatella, kuinka läheinen vanhus taas odottaa soittoasi, mutta nyt ei taaskaan ehdi soittaa.

Tähän säännölliseen kontaktointiin toimii joillakin ihan jo lyhyt tekstiviesti. Silläkin tietää, että asiat kunnossa ja hoidettava pärjää kotona. Jos ei tekstiviesti onnistu, lyhyt aamupuhelu vaikkapa matkalla töihin jättää aikaa iltaasi oman perheesi kesken.

2. Maksimoi käymisesi läheisen luona

Käy tapaamassa läheistä vanhusta niin paljon kuin pystyt, he odottavat seuraa ja juttukaveria ja arvostavat käyntiäsi. Lisäksi itse näet, kuinka he voivat. Älä jää vain neljä seinän sisälle juttelemaan läheistesi kanssa, vaan suuntaa aina johonkin toimintakyvyn mukaan – näin näet, miten rakkaasi toimii kotitalouden ulkopuolella.

Juttele ja kysele mahdollisimman paljon kunnostaan ja arjestaan, aisti asioita. Moni vanhus tsemppaa uskomattoman paljon kyläilyn ajaksi, eikä näytä todellista henkistä tai fyysistä tilaansa. Eivätkä ainakaan valita mistään. Käy myös mahdollisuuden mukaan lääkärissä läheisesi kanssa, tapaat lääkärin ja kuulet itsekin vanhuksen kunnon, lääkityksen ja tiedät, kenelle voit soittaa, vaikka tarvittaessa lisäkysymyksien tullessa mieleen.

3. Ulkoista – saat itsellesi lisää aikaa

Onneksi apua on saatavilla. Voit hankkia apua niin ruokatoimituksiin kaupasta kuin siivoukseen. Voit myös ulkoistaa seuraa – ja lisätä henkistä hyvinvointia niin vanhukselle kuin itsellesi, kun tiedät, että rakkaasi ei ole yksin.

Me autamme asiointiapuna, seurustelukumppanina, ruuanlaittokaverina, ulkoiluseurana – mitä vaan vanhus haluaa tehdä. Ja aina säännöllisellä seuralla sekä Seuralaisella. Lisäksi halutessasi, kerromme sinulle viikoittain kuulumiset myös. Kiva kuulla niitä myös toisesta näkökulmasta kuin pelkästään vanhukselta itseltään, eikö niin? Ja mikäli vanhuksella on vaikeuksia käyttää puhelinta tai vaikkapa skypeä – me teemme sen yhdessä ja kontaktoimme sinua.

Pidämme huolta läheisestäsi myös loma-aikanasi, näin sinä saat nauttia akkujen lataamisesta, olet sen ansainnut! Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä, katsotaan mikä olisi hyvä seuramuoto juuri sinulle ja läheiselle vanhuksellesi: seurana.fi/yhteystiedot

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti