fbpx

Kuinka hoitaa vanhempaa sukulaista välimatkan päästä?

Kaukana ovat ne ajat, jolloin perhe ja suku asuivat samassa pihapiirissä, toinen toistaan hoitaen. Nykyään työmahdollisuudet, opiskelut ja ulkomailla asuminen vievät meidät kauaksi omista vanhusläheisistämme. Tämä toimii hyvin silloin, kun he ovat tarpeeksi hyväkuntoisia ja pystyvät huolehtimaan arjen asioista: tulevat toimeen omassa kodissaan hyvin ja turvallisesti. Kuitenkin jossain vaiheessa vanhuutta tulee se vaihe, että vanhemmat kaipaavat huolenpitoa itselleen. Tuolloin sinä kaukana asuvana omaisena kohtaat, mitä on huolehtia vanhuksesta etänä.

Autamme päivittäin sekä vanhuksia että heidän kaukana asuvia omaisiaan arjen sujumisessa. Pidämme huolta vanhuksesta ja kerromme kuulumiset omaisille. Omaiset saavat rauhallisen mielen, kun tietävät että vanhuksella on kaikki hyvin ja tietävät arjen kuulumisista. Vanhus puolestaan nauttii kiireettömistä, säännöllisistä tapaamisistaan tutun Seuralaisen ja mukavien keskustelujen ja tekemisen merkeissä.

Esimerkkejä, mitä kaukana asuvat omaiset meiltä toivovat tapaamisten yhteydessä tehtävän:

1. Vanhuksen vieminen lempikahvilaansa kahville

Kuinka moni omainen haluaisikaan viedä rakasta läheistään lempikahvilaan, antaa merkityksellisiä hetkiä ja kuunnella muistoja. Välimatkojen vuoksi tämä on haasteellista, joten meiltä pyydetään apua näiden hetkien toteuttamiseen. Ja mikä onkaan mukavampaa kuin saada se tuttu kahvikupponen tutussa paikassa tuttujen muistojen ympäröimänä – kiireettä.

2. Ulkoilu

Tämä ehkä se yleisin toive. Kuinka moni vanhus viettää päivät, viikot, kuukaudet yksin sisällä, koska ulos ei voi yksin lähteä – kun mukaan pitäisi saada saattaja, tuki, rollaattorin ulos kantaja jne. Ulkona kiireettä tuttujen pihojen ja katujen katselu on mukavaa. Etenkin silloin, kun vastaan tulee vanha tuttavuus, jota ei ole pitkään aikaan nähnyt! Se silmien pilke ja punaiset posket palkitsevat kaikkien mielen.

3. Kampaajalla, parturissa tai jalkahoitajalla käynti

Me varaamme ajan hiustenleikkaukseen ja saatamme paikalle. Tälläkin viikolla ihana Leena-seuralaisemme suuntasi vanhuksen kanssa hiustenleikkaukseen ja sen jälkeen parivaljakko nautti kahvit onnistuneen käynnin kunniaksi. Kyllähän se piristää! Ja kaukana asuvalla omaiselle tulee hyvä mieli.

 4. Siivoustilanteen tarkistus ja palvelun tilaaminen

Kun perheenjäsen ei itse pääse näkemään säännöllisesti vanhuksen kodin siisteyttä, me kerromme nämä kuulumiset tapaamisten jälkeen. Haluttaessasi tilaamme siivouksen ja olemme paikalla siistijöiden tullessa. Vanhus saattaa olla hämmentynyt, kun vieras henkilö soittaa ovikelloa. Siksi on hyvä, että päästämme siistijät sisään ja pidämme vanhukselle seuraa siivouksen ajan. Puhdas koti on muuten ihana juttu! Kukka pöydälle ja kahvit sen kunniaksi!

5. Toimintakyvyn tarkastelu

Usein meiltä kysytään vanhuksen toimintakyvystä, pärjäämisestä kotona. Omainen voi itse olla liian läheinen tai subjektiivinen, siksi meitä tulevat kommentit ja mielipiteet kiinnostavat.

 6. Vanhuksen vieminen hoivakodin aktiviteetteihin

Tämä on hoivakodissa asuvien vanhusten omaisten yleisin toive. Hoivakodin aktiviteetteihin ei meinaa yksin päästä, kun ei niistä tiedä, ei osaa kulkea isossa talossa, tarvitsee saattajan. Hoitajat eivät ehdi useinkaan viemään, kun huollettavaa on niin paljon. Me viemme niin päivätansseihin, musiikkihetkiin, elokuviin, kahville, lukuhetkiin, napatanssiin – ja tietenkin kiireettömiin ulkoiluhetkiin.

 7. Kirjan ja lehden lukeminen

Kun näkökyky on heikentynyt, lukeminen jää. Kuitenkin päivän uutiset kiinnostavat ja lempirunokirjaa olisi kiva lukea. Omaiset pyytävät meiltä lukuapua.

8. Kodin puutteiden havainnointi

Kun asuu kaukana, ei voi huomata lampun palamista, kaapin oven repsottamista tai oven narinaa. Me kerromme tällaisista havainnoista aina kuulumisten jälkeen ja etsimme omaisen kanssa ratkaisukeinon.

9. Soittaminen kaukana asuvalle läheiselle

Moni vanhus ei pysty enää itse soittamaan puhelimella, hoivakodissa tätä mahdollisuutta ei usein edes ole saatavilla. Omaiset kuitenkin haluavat kuulla rakkaan vanhuksen ääntä ja toivovat soittoa. Niinpä me soitamme yhdessä ja varmistamme mukavan jutteluhetken syntymisen. Kaikille tulee näistä puheluista hyvä mieli!

10. Yksinäisyyden ennaltaehkäisy

Moni omainen on huolissaan vanhuksen yksinäisyydestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Toimintakyvyn heikkenemistä ennaltaehkäistään säännöllisellä seuralla ja mielen virkeydellä merkityksellisten tapaamisten merkeissä. Kaukana asuvat omaiset haluavat seuraa vanhukselle, iloisia hetkiä päivään ja juuri vanhuksen toiveiden mukaista tekemistä. Ihanat omaiset ja vanhukset!

Lopuksi kaukana asuvan omaisasiakkaan palautetta muutaman kuukauden yhteistyön jälkeen: ”Yhteydenpitomme äitimme kanssa on parantunut huomattavasti Seuranan palveluiden myötä! Tiedämme, mitä äidille kuuluu ja äidin piristynyt mieli mukavien tapaamisten merkeissä on kaikille iloinen asia!”

Meillä on aikaa. Sinulle ja rakkaillesi.

Mirka

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti