fbpx

Miten säästän aikaani ja voimiani vanhempaa tai isovanhempaa hoitaessani? Vinkit arjen helpottamiseksi

”Kun ostan palveluita äitini iloksi, saan siitä myös itselleni hyvän mielen, kun tiedän että äidillä on kaikki hyvin silloinkin, kun en itse töiden vuoksi pääse paikalle arkipäivinä.”

Hoidatko sinä teidän perheen seniorin asioita omien töidesi, perheesi, kotitaloustöidesi ja/tai eläkkeen lomassa? Joko lapsena, lapsenlapsena, miniänä, vävynä tai puolisona? Meinaavatko tunnit vuorokaudessa loppua välillä kesken? Tai onko tilanteita, että kauppaan tai asioille pitää mennä, mutta esimerkiksi muistisairasta ei voi jättää kotiin yksin siksi aikaa? Hän kun saattaa toimia kuin lapsi, ja eihän lastakaan voi yksin kotiin jättää.

Etenkin ruuhkavuosia elävä vanhuksen hoitajaomainen kokee välillä riittämättömyyttä; on se oma perhe, koti, työ, harrastukset – lisäksi sitten vielä vanhuksen asiat ja hänen kotinsa. Sen lisäksi, että huolehdit arjestaan lääkärikäynneistä siivoukseen, kaupassa käynnistä apteekkiin, pitäisi löytää vielä se aika mielekkääseen tekemiseen vanhuksen kanssa eli seurusteluun, muisteluun, valokuvien katseluun, ulkoiluun, toimintakykyä ylläpitäviin aktiviteetteihin jne. Lista on loputon, mutta tunnit vuorokaudessa rajalliset. Mistä sinä löydät apua arkeen? Tässä vinkkejä, miten saat aikaa ja apua, jotta vältät stressin tuntien rajallisuudesta.

Veloituksetonta ja/tai edullista apua

  • Kauppakassitoimitukset: Säästä aikaasi ja tilaa ruuat valmiiksi kotiisi tai vanhuksen kotiin. Eri kauppojen kauppatoimitus ei ole välttämättä maksa montakaan euroa, mutta säästää rutkasti omaa aikaasi. Toki tätä palvelua ei pienissä kaupungeissa ja maaseudulla ole. Kaupungissa kannattaa hyödyntää.
  • Valmisruuat. Mikäli olet itse tehnyt ruuat vanhukselle, oikaise välillä valmisruuilla. Ne ovat myös monipuolisia, vaihtoehtoja on laidasta laitaan ja ovat ihan hyvä vaihtoehto välillä. Voit myös tiedustella, josko vaikka vanhuksenne lähiravintola toimittaisi kerran tai pari viikossa lämpimän lounaan vanhukselle. Nämä etenkin silloin, jos kaupunkien kotihoidon esittelemät ruokatoimitusvaihtoehdot eivät toimi, ne kun ovat monesti monelle vähän maittamattomia ja niihin kyllästyykin.
  • Vapaaehtoisitoimijoita ulkoiluun ja seurusteluun. Näitä tahoja onneksi löytyy, melko laajastikin ja pienemmistäkin kunnista. Tekevät hienoa työtä! Ovat vain todella suosittuja ja on vaikeaa löytää säännöllistä apua. Vapaaehtoiselta ei voi lisäksi vaatia tarkkoja aikatauluja ja tehtäviä.
  • Suvun hoivapiiri: onko perheenne niin iso, että saisitte jaettua rooleja säännöllisin viikoin? Yksi käy kaupassa, toinen kävelyseurana, yksi tekee ruuan, yksi siivoaa. Olisi unelmatilanne monelle perheelle!

Maksulliset palvelut

Mikäli vanhuksen talous ei ole kovin tiukka, tai saatte jaettua vaikka keskenänne tai sisarusten kanssa kuluja ostamalla palveluita yhdessä, ratkaisu on takuuvarmasti hyvä ja antaa aikaa ja iloa niin vanhukselle kuin teille perheenjäsenillekin. Onneksi kotitalousvähennys auttaa tässä, ja tekee palveluiden hankinnat huomattavasti edullisemmaksi.

  • Säännöllinen, luotettava seura ja virkistys vanhukselle. Tilaat yritykseltä Seuralaisen, joka käy säännöllisesti, toiveaikataulujen mukaan ja tuo merkityksellisyyttä vanhukselle tarinoiden kuuntelun, seurustelun, muistelun, ulkoilun tai vaikkapa kortinpeluun merkeissä – mikä ikinä tuo ilon seniorille. Vanhuksen mieliala virkistyy säännöllisen ystävän myötä, ja sinulle jää aikaa enemmän esimerkiksi työntekoon, kun vanhus ei soittele yksinäisyyttään kesken päivän. Hienoja hetkiä on, kun muistisairas vanhus muistaa tämän uuden ystävänsä ja odottaa tapaamisia ja puhuuu perheelleenkin Seuralaisesta. Silloin tietää, että kohtaaminen on tapahtunut hyvissä merkeissä, vanhusta kuunnellen.

Kun kyseessä on maksullinen palvelu, voit pyytää ja vaatia laatua, aikatauluja ja sinua helpottavaa toimintaa. Esimerkiksi kauppa-asiointia, ruuan lämmittämistä, ruokaseuraa, salaatin tekoa, lukemista, saattoapua lääkäriin, kynsien laittamista, mielimusiikin kuuntelua, ristikoiden täyttämistä, joulukoristelua ja niin edelleen.

Seuraa ja virkistystä kaipaa niin kotiin kuin hoivakotiinkin. Hoivakodissa yksinäisyys tulee monelle yllätyksenä. Kanssa-asujat ovat usein niin huonokuntoisia, että heistä ei saa juttuseuraa ja kaveria ja hoivakodin aktiviteetteihin saattaa olla hankala lähteä yksin esim. muistisairaiden suljetulta osastolta.

  • Siivousapu: näitä yrityksiä on paljon, ja ehdottoman hyvä apu seniorin arkeen. Kauttamme muuten saatte suosituksia luotettavista siivoustahoista Seuranan kumppanuusalennusten merkeissä.
  • Hyvä päivätoiminta: Löytyisikö alueeltanne mukavaa päivätoimintaa, mihin perheenne seniori mielellään osallistuisi? Siellä olisi tarjolla seuran lisäksi mukavaa tekemistä, ruokaa ja kahvittelua.

Hyvää mieltä kaikille

”Itse olen erityisen tyytyväinen siihen, että Seuralainen laittaa aina kuulumiset joka tapaamisen jälkeen. Sieltä tulee esiin hyvin äitini ajatuksia, toiveita, mitä hän ei välttämättä minulle tyttärenä sano.”

Erään vanhusrouvamme poika juuri totesi, että ulkopuoliselta ostetulla seuralla mallikkaasti vähennetään omaisten ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta, kun joka päivälle ei vanhukselle riitä apua ja seuraa omasta takaa. Ne päivät, jolloin vanhus olisi muuten ilman perheen käyntejä olisivat pitkiä ja tylsiä sosiaaliselle vanhukselle.

Kaikkia palveluita ei välttämättä taloudellisesti ole mahdollista hankkia. Mikä olisi näistä se, millä teidän perheenne arki helpottuisi eniten ja toisi laatua arkeen?

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti