fbpx

Hyvä ruoka, parempi mieli! Syökö sinun vanhusläheinen yksin valmisruokaa vai seurassa ja monipuolisesti?

Vanhusten ruokailusta puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Tässä minun havaintojani vanhusten ruokailusta, ravinnosta ja ruuan antamasta henkisestäkin ravinnosta niin kotona kuin hoivakodissa. Miten sinun läheisesi tässä suhteessa voi?

Vanhuksen energiantarve pienenee kehon koostumuksen ja päivittäisen liikunnan muuttuessa. Samalla, kun ruokahalu ja annokset pienenevät, ruuan laadun merkitys nousee entistä tärkeämmäksi. Valitettavasti nämä eivät vain usein mene käsi kädessä; samaan aikaan ruokavalio saattaa muuttua yksipuolisemmaksi, kun ruokaa ei enää jaksa laittaa, kaupassa ei kykene käymään, ruokailu saattaa unohtua, einekset tulevat kuvioihin, ei välttämättä osaa muistuttaa itselleen eri vitamiinien ja proteiinien saamisen tärkeydestä.

Ikäihmiselle tärkeintä olisi riittävä energian ja proteiinien saanti, vitamiinien, kivennäisaineiden, kuitujen ja nesteen saamisen lisäksi. Ne pitävät toimintakykyä yllä, ja myös henkistä hyvinvointia. Vihannesten syöminen parantaa tutkimusten mukaan muistia, ja monesti ne jäävät yksipuolisessa ruokavaliossa pois vanhukselta.

Yksin syöminen ei ole kivaa

Moni ikäihminen on syönyt puolison ja perheen kanssa vuosikymmenet. Elämäntilanteen muuttuessa ruokailut muuttuvat yksinäisiksi. Kaikki me haluamme ruokapöydän ympärille perhettä ja ystäviä, joiden kanssa jakaa ruokakokemuksia ja päivän kuulumiset. Haluamme olla merkityksellisiä ja arvokkaita.

Suuri osa vanhuksista syö yksin – silloin kun muistaa syödä. Jos ainoana ruokaseurana on mikron piippaus eineksen lämmetessä tai ruoka-automaatin kehotus alkaa syödä, ruokailunautinnosta jää puolet matkan varrelle.

Helpottaisiko sinua, jos tiedät, että vanhuksesi saa säännöllisesti kaupasta tuoreet elintarvikkeet ja joku tekee niistä hänelle kotiruokaa hänen kanssaan? Ja vieläpä syö hänen kanssaan ja jakaa tätä ruokakokemusta? Voimme myös kirjoittaa vanhuksen lempiruuan reseptin ylös ja antaa sinulle, näin siitä jää ruokaperintö sinulle ja lapsillesi.

Jos haluat antaa rakkaallesi mukavia ja terveellisiä ruokakokemuksia, tapaamisemme yhteydessä voimme käydä kaupassa, ostaa vanhuksen lempiruokia (allergiat huomioiden), valmistaa niistä hänen keittiössään ruokaa reseptinsä mukaan, rupatella, nauttia seurasta ja saada täten arkeen merkityksellisyyttä. Voittaisiko tämä einesruuan muovirasiakokemuksen?

Mikäli vanhuksesi asuu hoivakodissa, saamme sinnekin räätälöityä hänen toiveruokiansa. Olemme vieneet mm. eräälle vanhalle herrasmiehelle graavilohileipiä sukulaisten toiveesta – niitä kun hän rakastaa, eikä hoivakodissa niitä saa. Se silmien loiste ja nautinto, kun hän niistä maitolasin kanssa nauttii.

Hyviä ruokahetkiä toivottaen, Mirka

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti